Home » Știință » Cum determină supravegherea în masă apariţia autocenzurii

Cum determină supravegherea în masă apariţia autocenzurii

Cum determină supravegherea în masă apariţia autocenzurii
Publicat: 08.05.2016
Conştientizarea de către oameni a faptului că guvernele pot derula acţiuni de supraveghere în masă îi face să îşi autocenzureze opiniile cele mai radicale atunci când postează în mediul digital. Această concluzie reiese din studiul , publicat în revista Journalism and Mass Communication Quarterly, care dezbate efectele supravegherii asupra populaţiei. Astfel, majoritatea participantilor a reacţionat prin suprimarea opiniilor pe care le-a perceput ca fiind minoritare, scrie washingtonpost.com.

Studiul ”Under Surveillance: Examining Facebook’s Spiral of Silence Effects in the Wake of NSA Internet Monitoring” aduce o privire reală, de  ansamblu asupra efectului „democratic” al social media.

În spatele acestui efect se află aşa-numita ”spirală a tăcerii”. Aceasta este un fenomen bine documentat care se manifestă prin faptul că oamenii îşi suprimă opiniile nepopulare  pentru a se adapta şi pentru a evita izolarea socială. Teoria eunţată încă din anii ’70 a fost acum aplicată în contextul social media, iar concluzia a fot că internauţii de pe reţelele de socializare sunt supuşi în mod deosebit acestui fenomen. Majoritatea îşi formează părerile astfel încat ele să corespundă activităţii online a prietenilor din reţeţe de socializare  ca Facebook sau Twitter. 

Pentru a studia acest fenomen, cercetătoarea Elizabeth Stoycheff de la Wayne State University din Detroit a realizat un chestionar la care au răspuns 225 de persoane. Pentru jumătate din participanţii la sondaj, întrebările erau însoţite de un mesaj care amintea că Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) poate în orice moment să supravegheze căutările online ale cetăţenilor, acţiune imposibil de împiedicat. 

Tuturor participantilor la acest studiu le-au fost mai întâi observate convingerile politice, trăsăturile personale şi activitatea online pentru a putea crea fiecăruia un profil psihologic. Mai apoi participanţilor,la cercetare li s-a dat să citească un titlu fictiv despre Statele Unite care intenţionează să atace ISIS, în Irak.

Subiecţii au fost mai apoi rugaţi să-şi exprime punctul de vedere asupra subiectului, să spună cum cred că gândeste majoritatea americanilor despre problemă şi dacă şi-ar împărtăşi public punctul de vedere pe această temă. Cerecetarea a arătat că mare parte dintre cei cărora li se amintise că sunt sub supravegherea în masă a guvernului nu au mai dorit să vorbească despre ideile lor neconformiste, care ar fi putut fi contrare opiniei majoritare.

Citeşte continuarea pe gandul.info

Vă mai recomandăm şi: Interesanta istorie a cenzurii

                                        Cum erau cenzurate filmele de către comunişti. Scandalul pe care Elena Ceauşescu l-a făcut când a văzut ”veveriţa frivolă” laTeleenciclopedia – VIDEO

                                            Oamenii de ştiinţă acuză: „Este cel mai serios caz de cenzură ştiinţifică de la Copernic şi Galileo!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase