Home » Știință » De ce părinţii nu pot depista când copilul lor spune minciuni? Doar 50 % din timp copilul spune adevărul

De ce părinţii nu pot depista când copilul lor spune minciuni? Doar 50 % din timp copilul spune adevărul

Publicat: 13.05.2016
Copiii sunt mult mai deştepţi decât se crede, dar pe lângă asta se pare că au destule ”abilităţi” pentru a ascunde adevărul.

Un studiu a descoperit că cei mai mulţi părinţi, probabil, nu-şi dau seama când sunt minţiţi de proprii copii.

Într-un experiment recent, mame şi taţi au ghicit că un copil spune minciuni în raport de 50 %. Părinţii se mint conştient, crezând că copiii lor sunt mereu oneşti şi nu spun minciuni.

Cercetătorii au cerut celor 72 de părinţi implicaţi în studiu să privească câteva filmuleţe. Videoclipurile prezentau copii (străini) cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, categorie de vârstă în care se încadrau şi proprii copii ai participanţilor la studiu.

Filmul arăta câţiva copii care erau intervievaţi despre dacă s-au ”inspirat” sau nu din răspunsurile testului pe care tocmai l-au susţinut. Toţi copiii au negat că ar fi trişat, dar numai unii dintre ei au spus adevărul.

După vizionarea fiecărui film, părinţii au fost rugaţi să evalueze sinceritatea fiecarui copil şi să-i dea un rating pe o scară de la 1 la 100. Într-un experiment separat, dar în paralel, 80 de părinţi au vizionat filme cu propriul copil aflat în aceeaşi situaţie.

Rezultatele au arătat că părinţii, din ambele experimente, au ghicit corect că numai 50 % din timp copiii sunt sincer. În timp ce părinţii erau siguri între 70 şi 76 % că au avut dreptate.

Cercetătorii de la Universitatea Brock şi de la Universitatea Toronto din Canada afirmă că adevărul era o parte importantă în orice relaţie părinte – copil. Ei au spus că adevărul favorizează o „comunicare deschisă” şi poate „servi drept pilon împotriva rezultatelor negative, precum comportamentele delincvente”.

Sursa foto:huffingtonpost

Cercetătorii au menţionat că nu este suficient să-l ”prinzi” pe copil că spune minciuni, dar să o faci foarte precaut.

„În relaţiile dintre indivizii apropiaţi se pot denatura informaţiile pentru a susţine punctul de vedere al partenerului. Indivizii dintr-o relaţie strânsă tind să deţină o imagine reciproc pozitivă, rezultând dintr-o prejudecată că persoana este onestă”, precizează cercetătorii în studiu.

„Această prezumţie de onestitate reduce suspiciunea unei persoane şi motivaţia de a detecta minciunile”, au adăugat cercetătorii.

Studiile anterioare au arătat că oamenii nu sunt capabili să spună când un străin îi minte, dar noul studiu spune că nu ne cunoaştem nici măcar membrii familiei.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase