Home » Știință » Un implant din titan ajută pacienţii mutilaţi de un anumit tip de cancer – FOTO+VIDEO

Un implant din titan ajută pacienţii mutilaţi de un anumit tip de cancer – FOTO+VIDEO

Publicat: 17.05.2016
Sute de pacienţi care suferă de tumori ale maxilarului pot fi salvaţi de o intervenţie care nu va mai fii nici complicată şi nici desfigurantă.

Un implant de titan poate scuti pacienţii de mutilare facială, el este introdus prin incizii mici, în apropiere de ureche şi sub bărbie.

Până în prezent, procedura tradiţională a implicat îndepărtarea părţii afectate a maxilarului, printr-o incizie în partea laterală a feţei, iar reconstrucţia părţii lipsă să făcea dintr-o bucată de os prelevată de la şold sau picior.

Această procedură lasă cicatrici mari şi necesită cel puţin două nopţi în terapie intensivă, urmate de o internare în spital de minim două săptămâni.

Noua abordare, ”minim invazivă”, a insemnat pentru unii pacienţi plecarea din spital chiar a doua zi.

Chirurgul consultant maxilofacial, Luke Cascarini, este un pionier în realizarea acestei proceduri la Spitalul Guy şi Sfântul Thomas din Londra.

„Una dintre cele mai mari provocări în ce priveşte tumorile în acest domeniu este grija că în timp ce pacientul se vindecă acesta ar putea rămâne desfigurat, ceea ce poate cauza probleme psihologice. Cicatricile vizibile pot avea un impact foarte mare, dacă le putem evita ar trebui să facem acest lucru”, a declarat Luke Cascarini.

Cascarini a operat până în prezent patru pacienţi, utilizând noua tehnică. 

În cazul tumorilor maxilarului, există în general două tipuri: tumori secundare (cancerul a început în altă parte şi s-a răspândit la nivelul maxilarului) sau, în cazuri mai rare, tumoarea îşi are originea în osul maxilarului în sine.

Intervenţia chirurgicală existentă implică un număr de 8-10 operaţiii complicate pentru a îndepărta partea afectată a maxilarului. Pacienţii au nevoie apoi de radioterapie pentru a preveni răspândirea cancerului.

Noua operaţiune se desfăşoară în mai multe etape, pe o perioadă de trei luni. Operaţia prevede două mici incizii făcute chiar în faţa urechii şi sub bărbie, iar implantul de titan este ţinut în loc cu şuruburi.

Fiecare etapă a operaţiei poate dura mai puţin de două ore, iar pacienţii pot merge acasă chiar a doua zi.

„Niciodată nu s-ar obţine acelaşi grad de precizie folosind o bucată de os de la şold sau picior”, spune Cascarini despre noua procedură.

Printre pacienţii lui Cascarini este Richa Thapa în vârstă de 28 de ani, care suferă din cauza unei pierderi a unei părţi a obrazului şi a şase dinţi după ce a fost diagnosticat cu o tumoare a maxilarului în 2014.

„Am fost în stare de şoc”, a declarat absolventul în afaceri de la Middlesex.

„Gândul la o cicatrice mare după intervenţiile chirurgicale convenţionale şi modul în care faţa mea ar arăta după aceea m-a îngrijorat într-adevăr”, a declarat Richa Thapa.

NHS a finanţat pentru Richa o intervenţie chirurgicală anul trecut.

„Este o bucată de metal în locul vechiul meu os de la maxilar, dar nici nu ai spune. Mă simt recunoscător că a dispărut cancerul şi că am rămas fără nici o desfigurare”, a adaugăt Richa.

Implantul costă aproximativ 10.000 de euro şi este semnificativ mai ieftin decât intervenţiile chirurgicale şi ingrijirile maxilarului înlocuit convenţional, care costă în jur de 32.000 de auro. Cascarini speră că implantul va fi făcut într-o zi cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase