Home » Știință » Acest tânăr de 25 de ani a trăit mai mult de un an FĂRĂ inimă. ”Sunteţi eroi pentru noi toţi” – FOTO+VIDEO

Acest tânăr de 25 de ani a trăit mai mult de un an FĂRĂ inimă. ”Sunteţi eroi pentru noi toţi” – FOTO+VIDEO

Publicat: 08.06.2016
Un tânăr de 25 de ani a beneficiat recent de un transplant de inimă, dar până atunci el a trăit mai mult de un an fără o inimă în interiorul corpului său.

Până a beneficia de o inimă umană, Stan Larkin a purtat o „inimă artificială” într-un rucsac, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, timp de 555 de zile. Acest motoraş pompa sângele în corpul tânărului şi l-a menţinut în viaţă. Succesul procedurii sugerează că dispozitivul ar putea fi folosit pentru a susţine alţi pacienţi cu insuficienţă cardiacă care se află în aşteptare unui donator.

În 2014, Stan a devenit primul pacient din Michigan care urma să fie conectat la dispozitivul de inimă artificială, cunoscut sub numele de „SynCardia”.

El şi fratele său, Dominique, au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie familială, o afecţiune cardiacă genetică care poate provoca insuficienţă cardiacă, fără niciun simtom.  Cardiomiopatia familială este una dintre principalele cauze de deces la sportivi.

După ce a petrecut ani de zile pe lista de aşteptare a donatorilor, Stan şi fratele său mai mic, Dominique, au suportat o îndepărtare a inimilor lor naturale. Tinerii au primit în schimbdispozitivul SynCardia.

„Ambii erau foarte, foarte bolnavi când i-am întâlnit pentru prima dată în unităţile noastre de terapie intensivă. Noi ne-am dorit să le facem transplanturi de inimă, dar nu credeam că avem suficient timp. La mijloc era ceva despre situaţia lor anatomică unică unde o altă tehnologie nu avea să funcţioneze”, a declarat chirurgul ce a realizat transplantul, Jonathan Haft, de la Centrul Cardiovascular Frankel al Universităţii din Michigan.

În timp ce alte dispozitive, precum defibrilatoarele implantabile, pot ajuta în cazul insuficienţei cardiace parţiale, SynCardia este utilizat atunci când ambele părţi ale inimii eşuează.

Dominique a avut nevoie de numai câteva săptămâni de această tehnologie înainte de a primi un transplant de inimă. Dar Stan a trebuit să aştepte mai mult de un an şi în loc să stea în spital, el a fost echipat cu driver-ul portabil Freedom®, astfel încât el putea să meargă acasă.

Sursa foto:syncardia.com

La acel moment, nimeni nu ştia cât de mult va fi nevoie de această măsură. Dispozitivul portabil avea forma unui rucsac de 6 kg, care este conectat la sistemul vascular al pacientului, menţinând astel pomparea prin corp a sângelui oxigenat.

Stan a raportat medicilor că a reuşit să continue să joace baschet, fapt care a fost o surpriză totală pentru medici.

Stan a primit inima lui de la un donator la data de 9 mai 2016, iar acum şi-a revenit complet după procedură.

„Sunteţi eroi pentru noi toţi. Prin faptul că faceţi publică povestea voastră ne permiteţi nouă să-i învăţăm pe alţii să facă diferenţa. Voi veţi face schimbări pentru o mulţime de pacienţi, pentru medicii din viitor. Vă mulţumim pentru că ne-aţi permis să povestim istoria voastră şi curajul de care aţi dat dovadă”, a declarat David J. Pinsky, directorul Centrului Cardiovascular Frankel, despre Stan şi Dominique.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase