Home » Știință » Ce efect are muzica asupra oamenilor

Ce efect are muzica asupra oamenilor

Ce efect are muzica asupra oamenilor
Publicat: 31.07.2016
Aţi observat că atunci când suntem veseli sau trişti, începem să fredonăm melodii? Muzica aduce emoţie, bucurie, relaxare. Ea este considerată o metodă terapeutică. Peste tot vedem oameni de toate vârstele care ascultă muzică în căşti. Tinerii au fost cei care au dat startul acestei noi terapii.

Se spune că atunci când asculţi muzică, nu ai timp să te gândeşti la altceva. Eşti concentrat doar pe ceea ce auzi, de aceea oamenii sunt capabili să reţină atât de repede o melodie. În alte ţări există centre specializate pentru muzicoterapie,cu profesionişti care au urmat studii universitare în acest sens, scrie Gândul.

Ştiaţi că muzica poate contribui la dezvoltarea copiilor, încă din viaţa intrauterină? Auzul este printre primele simţuri care apare la făt, iar muzica ajută la stimularea funcţiilor lui mentale şi motrice. S-a observat că o melodie lină, ascultată de mamă, are efecte liniştitoare asupra celui mic. Iar când muzica e mai „agitată”, prichindelul din burtică se mişcă în ritm. De asemenea, sunetele ajută la formarea creativităţii şi creşterea capacităţilor cognitive ale copilului.

La ce ne ajută muzica?

Ne dă o stare de bine. Uneori ne calmează, alteori ne agită. Prin simplul fapt că ascultăm muzică sau că ştim să folosim un instrument muzical facilitează exprimarea emoţiilor. Cei mai mulţi oameni care suferă de boli fizice sau psihice severe apreciază muzica la un alt nivel.

În aceeaşi măsură, aceasta este apreciată şi de cei care au probleme în familie, de cei care fac parte din anturaje mai puţin acceptate sau agreate de societate. De cele mai multe ori, indiferent de starea pe care mintea şi corpul nostru o posedă, ne găsim refugiul în versuri care par să descrie exact ce simţim în acele momente. Iar după câteva minute, ne lăsăm învăluiţi de creaţiile artiştilor şi medităm la diferite situaţii care ne pot îmbunătăţi condiţia. Chiar dacă acţiunile desfăşurate nu sunt tocmai reale, ci doar închipuite, acest lucru dă rezultate pozitive şi observăm cum starea noastră începe să se îmbunătăţească.

Adeseori, asociem  o anumită melodie cu persoane şi întâmplări. Astfel, ne este imposibil ca atunci când o ascultăm să nu ne ducă măcar puţin cu gândul la respectivele asocieri.

În unele centre, muzica ajută bătrânii bolnavi de Alzheimer să îşi amintească lucrurile frumoase din tinereţea lor. Recent a fost făcut public un articol despre o bătrânică din Coreea de Nord care, de mai bine de 6 luni, nu îşi mai recunoştea soţul. Aceasta nu îşi aducea aminte că este căsătorită, că a locuit în aceeaşi casă cu acelaşi bărbat timp de 35 de ani şi că au împreună 2 copii. Atunci când doctorul i-a spus soţului acesteia să îi aducă un obiect pe care aceasta îl îndrăgeşte, soţul a venit cu ideea să i se pună în căşti şoţiei melodia care le-a marcat anii petrecuţi împreună. Reacţia sa a fost incredibilă. A început să plângă şi şi-a strâns soţul în braţe.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase