Home » Știință » Americanii vor să revină pe lună. În premieră, misiunea va fi efectuată de o companie privată

Americanii vor să revină pe lună. În premieră, misiunea va fi efectuată de o companie privată

Americanii vor să revină pe lună. În premieră, misiunea va fi efectuată de o companie privată
Publicat: 04.08.2016
Administraţia SUA a acordat, în premieră, autorizaţie unei companii private pentru efectuarea unei misiuni de explorare pe Lună, o sondă fără echipaj uman urmând să ajungă în 2017 pe satelitul natural al Terrei, informează cotidianul The Wall Street Journal şi site-ul Space.com.

O comisie coordonată de Agenţia Aeronautică Federală (FDA) din SUA a aprobat oficial o misiune robotică a companiei Moon Express, care ar urma să trimită o sondă pe Lună în 2017.

„FAA a stabilit că lansarea unei sonde fără echipaj uman nu va pune în pericol sănătatea publică şi siguranţa, proprietăţile sau interesele naţionale ale Statelor Unite sau altor ţări”, se arată într-un comunicat oficial.

„Nu este doar un moment crucial în istorie, ci depăşirea unei limite pentru întreaga industrie spaţială comercială”, a transmis cofondatorul şi directorul general al Moon Express, Bob Richards.

După şase ani de eforturi şi o investiţie de 30 de milioane de dolari, compania specializată în explorarea spaţială Moon Express Inc., cu sedii în California şi Florida, devine primul grup comercial care primeşte permisiunea pentru o misiune dincolo de orbita Terrei. Oficiali guvernamentali americani au precizat că Moon Express are aprobarea de a trimite o sondă fără echipaj uman pe Lună în al doilea semestru al anului 2017.

Până acum, companiile private puteau efectua misiuni doar pe orbita Terrei. Decizia de miercuri ar putea fi un precedent esenţial pentru misiunile spaţiale cu caracter comercial.

Grupul Moon Express a formulat în aprilie o solicitare oficială pentru o misiune pe Lună, care a avut nevoie de aprobarea unei comisii formate din reprezentanţi ai Agenţiei Aeronautice Federale (FDA), Departamentului de Stat, Pentagonului, Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale (NASA) şi Administraţiei Oceanografice şi Atmosferice.

Acum, compania Moon Express va trebui să achiziţioneze o rachetă fiabilă şi să obţină licenţa formală de lansare a misiunii pe Lună. Moon Express va testa curând un potenţial modul de aselenizare – MX-1.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase