Home » Știință » Chinezii revoluţionează din nou tehnologia. Au lansat primul satelit ”cuantic” din lume

Chinezii revoluţionează din nou tehnologia. Au lansat primul satelit ”cuantic” din lume

Chinezii revoluţionează din nou tehnologia. Au lansat primul satelit ”cuantic” din lume
Publicat: 16.08.2016
Chinezii au lansat cu succes primul satelit ''cuantic'' din lume, o reuşită tehnologică graţie căreia Beijing speră să creeze un sistem de comunicaţii inviolabil.

Satelitul, denumit Mozi – după numele unui filosof şi om de ştiinţă chinez din antichitate – a fost lansat cu succes din deşertul Gobi, precizează agenţia oficială China nouă. Spre deosebire de metodele clasice de transmisie securizate, noul sistem utilizat de Mozi se bazează pe fotoni – o particulă fundamentală din câmpul electromagnetic – pentru a transmite informaţiile cifrate. « Datele conţinute în aceşti fotoni sunt imposibil de interceptat : orice tentativă de spionare ar provoca autodistrugerea lor » mai afirmă China nouă, citată de RFI.

Revista de ştiinţă Nature reaminteşte că pentru moment această tehnologie de vârf a fost eficientă doar pentru transmiterea mesajelor pe distanţe scurte – recordul e de circa 300 de kilometri. Obstacole de ordin tehnic nu permit transmisii pe distanţe mai lungi. Satelitul chinezesc va încerca tocmai să depăsească limitele actuale. Graţie lui Mozi se va încerca transmisia de date criptate între capitala Beijing şi Urumqi, oraş aflat la 2.500 de kilometri distanţă. O operaţiune ce va necesita poziţionarea extrem de precisă a satelitului spre staţiile de recepţie aflate la sol.

A dezvolta această nouă tehnologie este un obiectiv crucial pentru autorităţile comuniste care l-au şi inclus dealtfel în planul cincinal definit în luna martie. Anunţul privind lansarea noului satelit survine în contextul în care şi alte state, precum SUA sau Japonia, doresc şi ele să folosească această tehnologie de viitor. Beijing, care a investit sume uriaşe în acest maraton tehnologic, e pentru moment în fruntea cursei.

Sursa: RFI

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase