Home » Știință » Un mister vechi de peste două milioane de ani, explicat după descoperirea unui praf stelar pe fundul oceanului

Un mister vechi de peste două milioane de ani, explicat după descoperirea unui praf stelar pe fundul oceanului

Publicat: 18.08.2016
Acum trei milioane de ani, o stea uriaşă a explodat în galaxia noastră la 300 de ani lumină. Supernova a fost atât de aproape de planeta noastră încât strămoşii pe scara evoluţiei probabil au văzut cum cerul s-a luminat.

În sistemul nostru solar încă există particule de praf stelar, unele particule intrând în atmosfera terestră. Descoperirea acestor rămăşiţe din adâncul oceanului îi va ajuta pe cercetători să afle informaţii despre un eveniment cosmic care a schimbat Pământul acum milioane de ani. În 2004, cercetătorii au descoperit rezidurile acestea în Oceanul Pacific, dar până astăzi cercetătorii nu au fost siguri cu câţi ani în urmă a explodat supernova în spaţiu, deoarece crusta pe care se află resturile creşte cu un milimetru în fiecare an.

În noul studiu, cercetătorii au reuşit să determine acum cât timp a explodat steaua şi cât timp a călătorit sistemul nostru solar prin rămăşiţele ei.

Timpul pe care sistemul solar l-a petrecut în rămăşiţele planetei coincide cu un eveniment de extincţie din oceanele de pe Terra, precum şi o perioadă de răcire globală.

Pentru a obţine rezultatele, cercetătorii au utilizat un tip de sedimente din Oceanul Pacific care creşte 10-20 de metri la câteva milioane de ani. Aceştia au căutat atomii unui izotop radioactiv  de fier-60.

Fierul-60 nu este produs pe Pământ, acesta fiind produs doar de explozia unei stele masive.

Conform declaraţiilor lui Shawn Bishop, fizician la Technical University din Munchen (Germania) şi coautor al studiului, acest izotop s-a conservat de-a lungul a 2,6 milioane de ani datorită unei specii de bacterii care trăiesc în sedimentele oceanice. Bacteriile dezvoltă sute de micro-cristale de magnetit, un compus din fier şi oxigen.

Majoritatea materialului care a intrat în atmosfera noastră din supernovă a fost sub forma unui praf fin radioactiv. ,,Ideea că praful stelar se află pe planeta noastră sub formă de cristale de magnetit este în gândirea mea incredibil,” a declarat Bishop.

Folosind o tehnică prin care cercetătorii au putut număra atomii din fierul-60, s-a descoperit că în sistemul nostru solar au fost prezente rămăşiţele supernovei timp de 800.000 de ani. Descoperirea i-a surprins pe cercetători deoarece atunci când o supernova explodează, materia sa călătoreşte prin spaţiu cu o viteză de 4.828-9.656 de km pe secundă. Cel mai interesant aspect este faptul că momentul exploziei supernovei coincide cu dispariţia unor vietăţi din oceane, precum moluştele şi melcii.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase