Home » Știință » Un mister vechi de peste 300 de ani a fost dezlegat. Ce se întâmplă în timpul eclipselor solare

Un mister vechi de peste 300 de ani a fost dezlegat. Ce se întâmplă în timpul eclipselor solare

Un mister vechi de peste 300 de ani a fost dezlegat. Ce se întâmplă în timpul eclipselor solare
Publicat: 25.08.2016
Fenomenele cosmice de acest tip produc efecte mult mai importante asupra Terrei decât se credea până acum.

În 1715, astronomul englez Edmund Halley şi-a dat seama că, în timpul unei eclipse solare pe care o observase, temperatura aerului a început să scadă în mod neobişnuit. Cercetătorul nu putut explica atunci fenomenul la care tocmai asistase, însă recent, beneficiind de ajutorul unor voluntari, oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul. 

O echipă de meteorolgi de la Universitatea Reading din Regatul Unit a fost ajutată de peste 4500 de voluntari pentru a studia efectele eclipsei parţiale de Soare produse anul trecut, în data de 20 martie. Rezultatele obţinute prin intermediul măsurătorilor atmosferice au arătat că, în timpul fenomenului cosmic, temperatura de pe Terra a scăzut şi, odată cu ea, a scăzut şi viteza vânturilor. 

Specialiştii cred că procesul pe care l-au observat se datorează variaţiilor de la nivelul stratului Terrei care separă vânturile de înaltă altitudine de cele produse la nivel solului. 

,,Au existat numeroase teorii legate de vânturile produse în timpul eclipselor, însă credem că explicaţia pe care noi am dat-o este cea mai convingătoare. Pe parcurs ce vedem că Soarele dispare în spatele Lunii, vom putea observa că temperatura de la sol scade într-un mod asemănător celui produs în timpul apusurilor. Acest lucru înseamnă că valurile de aer cald nu se mai ridică de la sol, cauzând scăderea vitezei vânturilor şi schimbarea direcţiei acestora”, susţine fizicianul american Giles Harrison. 

Deşi aceste vânturi nu se pot transforma în ciclonuri, aşa cum se susţinea până acum, ele produc, totuşi, efecte destul de importante. De exemplu, în Regatul Unit, în timpul eclipsei din 2015, temperatura aerului a scăzut cu 1-4 grade Celsius. Tot atunci, viteza vânturilor a scăzut, în medie, cu 7,4 km/h. 

Rezultatele cercetătorilor de la Universitatea Reading au fost confirmate de o echipă de specialişti din cadrul Universităţii din Sheffield. Aceştia au arătat că, în Regatul Unit, în timpul fenomenului cosmic produs anul trecut, temperatura a scăzut cu aproximativ 0,8 grade Celsius, iar viteza vânturilor a scăzut cu circa 9% faţă de nivelurile obişnuite. 

Pentru ca teoria oamenilor de ştiinţă britanici să fie considerată validă, ei trebuie să studieze şi alte fenomene similare celui produs în 2015. Pe de altă parte, specialiştii se declară mulţumiţi că, prin intermediul experimentului lor, intitulat ,,National Eclipse Weather Experiment”, au reuşit să arate, încă o dată, cât de importantă este implicarea societăţii civile în cadrul manifestărilor ştiinţifice. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: O eclipsă de soare ce are loc la miezul nopţii? În ţările nordice se poate! (VIDEO) 

                                             Aşa se vede o eclipsa de Soare din spaţiu (FOTO)

                                           Astronomii au descoperit eclipsa a cărei durată depăşeşte orice RECORD. Are loc la fiecare 69 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase