Home » Știință » Când a început ”Epoca Omului”, una cu efecte devastatoare

Când a început ”Epoca Omului”, una cu efecte devastatoare

Când a început ”Epoca Omului”, una cu efecte devastatoare
Publicat: 31.08.2016
Data urmează să fie confirmată şi ratificată de comisii internaţionale cu atribuţii în domeniul ştiinţelor geologice.

O echipă internaţională de cercetători a propus la Congresul Internaţional de Geologie desfăşurat la Cape Town, în Africa de Sud, declararea datei de început a epocii influenţate de om (Antropocenul) ca fiind anul 1950, momentul în care testele nucleare au creat un nou strat în atmosfera terestră. Dintre cei 35 de experţi ai ,,Working Group on the Anthropocene”, 30 au votat pentru declararea noii epoci geologice, 3 au votat împotrivă, iar 2 au fost absenţi. 

,,Semnificaţia Antropocenului este aceea că determină trasarea unei noi traiectorii pentru modul în care evoluează sistemul de pe Terra din care şi noi facem parte. Dacă recomandarea noastră este acceptată, Antropocenul s-ar fi declanşat cu puţin timp ca eu să mă fi născut. Cu toţii ne-am trăit cea mai mare parte a vieţii în ceea ce numim Antropocen, însă de-abia acum realizăm ce dimensiune şi impact a produs această schimbare”, susţine coordonatorul grupului de specialişti, geologul Jan Zalasiewicz (Universitatea din Leicester, Regatul Unit). 

Specialiştii sunt de părere că, pentru a produce apariţia unei noi epoci, oamenii ar fi trebuit să producă un impact la nivel global îndeajuns de semnificativ pentru a putea fi detectat în măsurătoriile viitoare. Cu toate acestea, semnele prezenţei noastre pe Pământ sunt destul de evidente: am cauzat dispariţia unor specii, am amplificat fenomenul de încălzire globală, vom face ca, până în anul 2050, în oceane să existe mai mult plastic decât peşti etc. 

Experţii reuniţi la Cape Town susţin că impactul uman asupra Pământului este vizibil, iar acesta a fost declanşat începând cu anii 1940-1950, odată cu efectuarea primelor teste nucleare. În acea perioadă, sedimentele radioactive ar fi format un nou strat în atmosfera terestră, dovadă că planeta noastră a intrat într-o nouă epocă, cea a Antropocenului.

Există cercetători care susţin că epoca Antropocenului a început mult mai devreme decât se credea până acum. De exemplu, Fiona MacDonald, geolog la University College London, susţine că noua eră geologică a debutat în anul 1610, ca urmare a faptului că europenii au început să colonizeze teritoriile americane. 

Deşi au votat data de început a erei Antropocenului ca fiind anul 1950, experţii trebuie acum să realizeze investigaţii pentru a-şi putea susţine teoria cu argumente ştiinţifice. În următorii trei ani, specialiştii urmează să preleveze şi să analizeze probe care, după ce vor fi confirmate de Comisia Internaţională pentru Stratigrafie şi ratificate de Uniunea Internaţională pentru Ştiinţe Geologice, vor demonstra cu exactitate care este data de debut a noii epoci.  

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Impactul oamenilor asupra Terrei ne aruncă într-o nouă eră geologică

                                             Trăind în Antropocen: era în care Omul transformă planeta

                                             Liniştea, în pericol să dispară din cauza zgomotelor produse de om

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase