Home » Știință » În 1859, omenirea era martora celei mai puternice furtuni solare înregistrate vreodată. Ce s-ar întâmpla dacă un eveniment similar s-ar produce în zilele noastre

În 1859, omenirea era martora celei mai puternice furtuni solare înregistrate vreodată. Ce s-ar întâmpla dacă un eveniment similar s-ar produce în zilele noastre

În 1859, omenirea era martora celei mai puternice furtuni solare înregistrate vreodată. Ce s-ar întâmpla dacă un eveniment similar s-ar produce în zilele noastre
Publicat: 17.09.2016
Experţii estimează că omenirea ar avea nevoie de până la 10 ani pentru a se reface complet după izbucnirea unei furtuni solare atât de puternice.

În 1859, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc. A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor. 

În dimineaţa zilei de 1 septembrie 1859, la ora locală 11:18, astronomul britanic Richard Carrington studia în observatorul său petele întunecate de pe suprafaţa Soarelui. ,,Două zone cu lumină intensă şi albă au erupt la un moment dat. Prima mea impresie era că o rază de lumină a produs o gaură în ecranul ataşat de obiectul din sticlă prin care imaginea este transformată în umbră, deoarece strălucirea ei era asemănătoare cu cea a unei raze solare”, spunea la acea vreme cercetătorul englez. 

În dimineaţa celei de-a doua zile, reprezentanţii NASA anunţau că ,,cerurile din întreaga lume au erupt şi au format  aurore roşii, verzi şi violet atât de strălucitoare încât ziarele pot fi citite la fel de uşor ca în timpul zilei. Într-adevăr, aurorele au strălucit în apropierea latitudinilor tropicale de deasupra Cubei, a insulelor Bahamas, Jamaica, El Salvador şi Hawaii”. 

Dacă acum 157 de ani, omenirea nu se baza atât de mult pe folosirea echipamentelor electronice, astăzi situaţia este cu totul alta. De exemplu, în timpul ultimului eveniment de acest tip, furtuna solară produsă în anul 2015, activitatea sateliţilor şi a sistemului GPS a fost întreruptă timp de 10 minute, producând pagube semnificative la nivel global. Niciun incident similar cu cel din 1859 nu a avut, însă, intensitatea acestuia. 

Specialiştii estimează că, în cazul în care fenomenul cunoscut sub numele de ,,Carrington Event” s-ar întâmpla astăzi, sistemul GPS, cel de telecomunicaţii şi cel de alimentare cu energie electrică ar fi afectate foarte puternic. Mai mult decât atât, pentru că nu pot fi coordonate de la sol, aeronavele nu vor putea zbura în condiţii de siguranţă. 

Specialiştii presupun că un eveniment de amploarea celui din Carrington ar putea produce, numai în primul an, pagube de până la 2 trilioane de dolari, urmând ca procesul de refacere să dureze între 4 şi 10 ani. Cercetătorii susţin, însă, că nu ar trebui să ne temem, deoarece un fenomen asemănător cu cel din 1859 se produce doar o dată la 500 de ani. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Sunt furtunile solare un risc major? 

                                    Cea mai puternică furtună solară din actualul ciclu solar a dus la apariţia unor aurore inedite – GALERIE FOTO

                                         Pământul a fost la un pas de dezastru. Planeta noastră putea fi lovită cu forţa unui miliard de bombe cu hidrogen

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase