Home » Știință » Un rapper celebru, subiect într-un studiu medical

Un rapper celebru, subiect într-un studiu medical

Publicat: 15.09.2016
Cercetătorii speră să "creeze un sistem care eventual va ajuta oamenii ce suferă de depresie şi alte forme de afecţiuni emoţionale asociate cu tulburări neurologice".

Rapperul britanic Tinie Tempah, pe numele său real Patrick Chukwuemeka Okogwu, a luat parte la un proiect inedit, ce s-a întins pe parcursul a 5 ani, care încearcă să valorifice puterea emoţională a muzicii pentru utilizări terapeutice ale acesteia, scrie The Guardian.

Profesorul Slawomir Nasuto şi doctorul Ian Daly au lucrat timp de 5 ani la acest proiect, în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Plymouth, condusă de profesorul Eduardo Miranda. Cercetarea încearcă să valorifice puterea emoţională a muzicii pentru utilizări terapeutice ale acesteia.

Cercetătorii speră să „creeze un sistem care eventual va ajuta oamenii ce suferă de depresie şi alte forme de afecţiuni emoţionale asociate cu tulburări neurologice”.

„Muzica evocă emoţie”, spune Tinie. „Muzica poate aduce împreună o mulţime de 100.000 de persoane de diferite rase, religii, orientări sexuale – nu există multe medii care pot face asta”.

Tinie Tempah

Nasuto este directorului Laboratorului Brain Embodiment de la Universitatea Reading şi folosesşe orice mijloc, de la roboţi la culturi de ţesuturi, pentru a cerceta relaţia dintre corp, minte şi mediul înconjurător.

Cu Daly lucrează la proiectul comun BCMI-MIdAS, alături de o echipă de la Universitatea Plymouth condusă de profesorul Eduardo Miranda.

În mod normal, participanţii la studiile lor sunt studenţi, dar au avut şi un subiect mai celebru: rapperul britanic Tinie Tempah, un muzician care e mai obişnuit mai degrabă cu scanarea versurilor, decât cu scanarea propriului creier de către cercetători.

Pentru realizarea experimentului, subiecţii trebuiau să asculte muzică în anumite condiţii: conectaţi la un EEG, în timp ce creierul le este scanat cu ajutorul unui RMN.

În termeni ştiinţifici, Nasuto descrie muzica ca „un tip foarte puternic de stimulare, care evocă răspunsuri emoţionale” – exact acest efect i-a determinat pe specialişti să studieze cum funcţionează „creierul pe muzică”. Dacă se poate observa ce se întâmplă în creier atunci când persoana ascultă o melodie tristă sau veselă, este un punct de pornire spre a înţelege în ce mod afectează muzica fiinţele umane.

În vederea realizării studiului, oamenii de ştiinţă le dau subiecţilor să asculte o combinaţie de muzică clasică şi „muzică sintetică” – generată de un algoritm computerizat.

Doctorul Daly a explicat: „Tehnic, muzica sintetică este muzică, dar nu este cea mai încântătoare chestie de ascultat, aşa că le dăm participanţilor la studiu să asculte muzică clasică, pentru o privire mai profundă asupra modului în care aceştia răspund la diferitele tipuri de muzică”.

Potrivit doctorului, testul arată că „Suntem capabili să identificăm ce zone din creierul lui Tinie răspund la emoţia indusă de muzică”.

„A fost interesant să-i ascultăm explicaţia lui Tinie: atunci când compune muzică, el trebuie să simtă că e potrivit – există un element al aprecierii foarte intuitivă, calitativă, pe care el aparent o foloseşte, în corelaţie cu propriile sentimente despre cum simte muzica, un fel de rezonanţă a corpului cu muzica”, a explicat şi Nasuto. „Dacă este satisfăcut de cum sună melodia ţine de răspunsul emoţional de bază”.

Pentru Tinie, experienţa a fost mai simplă: „Indiferent că eşti acasă sau la un festival, muzica te poate face să ieşi din carapace, să fii cea mai bună versiune a ta. Este interesant să ştiu cum îmi afectează stările, ce mă face fericit. La sfârşitul zilei, muzica va fi întotdeauna un lucru emoţional pentru mine. Este un sentiment”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase