Home » Știință » Prăbuşirea staţiei spaţiale chineze provoacă probleme pentru Beijing

Prăbuşirea staţiei spaţiale chineze provoacă probleme pentru Beijing

Prăbuşirea staţiei spaţiale chineze provoacă probleme pentru Beijing
Publicat: 05.10.2016
China şi-a lansat al doilea vehicul Tiangong pentru a construi o staţie spaţială la începutul lunii septembrie. În ciuda succesului din urma lansării celui de-al doilea modul, primul, Tiangong-1, a scăpat de sub control şi se va prăbuşi pe Pământ până în 2017

Agenţia Spaţială Chineză şi-a dezvăluit planurile privind construcţia unei staţii spaţiale în 2007, de atunci aceştia au realizat mari progrese. Tiangong-1, proba fără pilot, a fost implicată în trei acţiuni de andocare în urma transportului navei Shenzhou.

Schenzhou 9 şi 10 au transportat primele femei astronaut în spaţiu. Tiangnon-1 a fost operaţional pentru circa doi ani. Programul original sugera că modulul va ieşi din orbită în mod planificat. Operaţiunea a fost extinsă pentru încă doi ani.

În martie 2016, Agenţia Spaţială Chineză a anunţat că a pierdut legătura cu satelitul, durata de viaţa a lui Tiangong-1 ajungând la final. La mijlocul lunii septembrie, unul dintre membrii agenţiei spaţiale a declarat că a pierdut controlul asupra satelitului.

Încă de la începutul anului, pentru reprezentanţii agenţiei spaţiale era clar că Tiagnon-1 nu se află pe traiectoria iniţială. Deşi modulul nu poate fi controlat, acesta va arde probabil în atmosfera Pământului, şansele fiind minime ca deşeurile să cadă în zone populate.

Însă pe cer vor putea fi observate tonele de metal în flăcări, nenumăraţi experţi vor observa momentul, însă nu vor şti cu siguranţă locul prăbuşirii până când modulul nu intră în atmosferă.

Problemele legate de Tiangnon-1 au scos în evidenţă disfuncţiile programului spaţial chinez, ce operează complet independent faţă de alte agenţii spaţiale. Deşi independenţa este importantă, în anumite domenii este nevoie de cooperare.

Atunci când există colaborare, experţii îşi pot expune diferite păreri pentru a rezolva problemele.

În urma decretului Congresului Statelor Unite ale Americii, din 2011, au fost interzise colaborările ştiinţifice între Statele Unite ale Americii şi China. Pentru a înlătura interdicţia este necesară intervenţia prezidenţială. Însă prin intermediu Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi celei Ruseşti (ROCosmos) ar putea fi facilitat accesul Chinei către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), în urma înţelegerii din 2014. Dacă o navă spaţială Schenzhou s-ar andoca către SSI atunci ar putea exista o cale de negociere politică şi diplomatică. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase