Home » Știință » Cum utilizează corpul uman energia

Cum utilizează corpul uman energia

Cum utilizează corpul uman energia
Publicat: 06.10.2016
Echilibrul energetic este relaţia dintre energia acumulată şi energia pe care o utilizăm.

Aflaţi care este modul în care corpul nostru foloseşte energia pentru metabolismul bazal, activitatea fizică şi digestia alimentelor.

Corpul nostru este o maşină extrem de eficientă care este la locul de muncă 24/7 acumulând energie sau calorii, oferite de alimentele pe care le consumăm. Echilibrul energetic este relaţia dintre energia pe care o acumulăm şi energia pe care o utilizăm, scrie CSID.

Din păcate, judecând după epidemia de obezitate care se află în creştere rapidă în SUA şi în alte ţări, se pare că mulţi oameni se află într-un dezechilibru energetic, dat fiind faptului că acumulează mai multă energie decât consumă propriu-zis.

Cea mai mare parte din energia totală consumată a corpului nostru de-a lungul unei zile se include în ceea ce numim metabolismul bazal, care este cantitatea minimă de energie necesară pentru a menţine funcţiile corpului în timp ce el se află în repaus. Metabolismul bazal este, deci, utilizarea de energie de bază.

Rata la care energia este utilizată pentru aceste funcţii vitale se numeşte rata metabolismului bazal (BMR). Aceasta nu include energia utilizată pentru activitatea fizică sau pentru a digera mâncarea. BMR variază de la persoană la persoană, aşa că rămâne să ne uităm la factorii care o influenţează. Un lucru care face o diferenţă este dimensiunea unei persoane. Oamenii mai mari tind să aibă o BMR mai mare, deoarece suprafaţa lor crescută eliberează mai multă căldură, ceea ce creşte rata metabolismului bazal.

Compoziţia corporală, care este procentul de grăsime faţă de masa fără grăsime, afectează de asemenea BMR. Acest lucru se datorează faptului că masa musculară este mai activă decât grăsimea şi, prin urmare, necesită mai multă energie. Deci, cu cât masa dumneavoastră musculară este mai mare, cu atât mai mare va fi rata metabolismului bazal. Acest lucru explică de ce genul este un factor care influenţează BMR, astfel încât bărbaţii au de regulă o masă corporală mai slabă decât femeile şi prin urmare, tind să aibă o BMR mai mare. De asemenea, vârsta este un factor – BMR poate scădea odată cu creşterea în vârstă.

Aţi auzit vreodată pe cineva se care să se plângă de faptul că se simte lent ca urmare a problemelor cu tiroida? Ei bine, s-ar putea să spună adevărul. Disfuncţia glandei care nu produce suficienţi hormoni – hipotiroidismul – influenţează Rata Metabolismului Bazal. Pentru că tiroxina (T4), un hormon eliberat din glanda tiroidă, afectează direct rata metabolismului. Prin urmare, şi nivelul hormonal sunt un factor care ne influenţează BMR-ul.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase