Home » Știință » Ce reprezintă, de fapt, visele? 5 mari explicaţii care au fost date de-a lungul timpului

Ce reprezintă, de fapt, visele? 5 mari explicaţii care au fost date de-a lungul timpului

Ce reprezintă, de fapt, visele? 5 mari explicaţii care au fost date de-a lungul timpului
Publicat: 16.10.2016
Cel mai vechi vis cunoscut este cel al regelui sumerian Dumuzi al Urukului, care a condus chiar înaintea lui Gilgamesh, undeva în jurul anului 2500 î.e.n. "Un vultur a răpit un miel din turma de oi. Un şoim a înşfăcat o vrabie de pe un gard de stuf. Stâna unde se adăpostesc turmele de oi este distrusă." Regele a fost extrem de înspăimântat cu privire la acest vis, iar sfatul surorii sale, care se ocupa cu descifrarea viselor, a fost acela că vor apărea evenimente nefaste, aşa că el va trebui să se ferească de acestea.

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să descifreze ce se află în spatele viselor, fiind incluse psihologia, filozofia, religia, neuroştiinţa. Mai jos veţi găsi cinci dintre cele mai populare teorii cu privire la acest fenomen.

1.Visele pot fi văzute ca nişte profeţii

Regina Maya, mama lui Siddhartha Gautama, a visat un elefant alb ce a intrat în locuinţa sa, prezicând că fiul ei va deveni Budhha în jurul anului 500 î.e.n.  În Geneză, Faraonul a visat cum şapte bovine bolnave au devorat şapte bovine sănătoase. Acesta l-a chemat pe Iosif, iar acesta l-a înştiinţat că vor urma şapte ani în care Egiptul va fi îmbelşugat şi şapte în care va apărea o foamete cruntă. Kelly Bulkeley, autorul lucrării Mari vise: ştiinţa visului şi orogonea religiei, declară că divinitatea reprezintă ceea ce îi îndeamnă pe oameni să facă anumite pregătiri. „Când nu dormim, facem acest lucru tot timpul, oamenii având o capacitate a chibzuinţei,” afirmă acesta, aşa că, în viziunea lui, visele sunt doar un rezultat al imaginaţiei.

2. Visele îţi spun ceea ce trebuie să faci

În secolul al XVII-lea, René Descartes a fost marcat de-a lungul existenţei sale de câteva vise care l-au bulversat. În lucrarea Maşina sufletului: invenţia minţii moderne psihiatrul George Makari a menţionat aceste vise ale lui Descartes care reprezentau, de fapt, nişte viziuni care l-au făcut să înţeleagă că probleme spaţiale pot deveni algebrice, fapt ce cristalizează o lume naturală subscrisă legilor matematice. De asemenea, Freud a fost convins că trebuie să scrie Interpretarea viselor după ce a avut un vis revelator cu o noapte înaintea funeraliilor tatălui său, în octombrie 1896, în care a vizualizat următorul mesaj, scris pe o coală: „Vi se solicită să închideţi ochii”. Şi Abraham Lincoln avea vise tulburătoare, şi chiar cu o noapte înainte de asasinarea sa a visat că au loc funeralii la Casa Albă.

3. Visele reprezintă impulsuri ale inconştientului

Sigmund Freud credea că visele sunt impulsuri ale inconştientului, la fel şi visul revelator pe care acesta l-a avut şi care a fost menţionat anterior. Rivalul său, Carl Jung, a adus o explicaţie şi mai futuristă: visele sunt generate de inconştient în vederea conştientizării anumitor lucruri. Explicând această teorie pe care a oferit-o Jung, analistul Maxson McDowell a afirmat că visele reprezintă o serie de impulsuri ale inconştientului de care personalitatea noastră are nevoie.

4. Visele sunt,de fapt, fapte

Un lucru inovativ în domeniul ştiinţei este faptul că, prin scanarea creierului, se poate descoperi subiectul viselor oamenilor, acest proces incluzând şi crearea unor algoritmi  pentru a recunoaşte modul de funcţionare al creierului persoanelor în cauză. Un om de ştiinţă ce se ocupă cu descifrarea viselor a demarat un studiu la care au participat 20.000 de persoane, observând faptul că, în visele lor, oamenii sunt rareori singuri, cel mai adesea fiind înconjuraţi de persoanele care le sunt apropiate în viaţa reală, ceea ce înseamnă că acestea pot fi resurse importante pentru analizarea relaţiilor de zi cu zi.

5. Visurile prezintă memoriile fiecărei persoane

Timp de mai mult de un secol, cercetătorii au încercat să înţeleagă modul în care visele ajută memoria, mai ales în procesul de formare a memoriilor de lungă-durată, şi cum imaginile ce apar în vise sunt un produs al memoriei. Pentru a ajunge la o concluzie, s-a demarat un studiu în cadrul căruia atunci când participanţii au fost rugaţi să navigheze pe o rută virtuală, apoi să adoarmă, cei care au visat această rută au avut rezultate mai bune la a doua testare.

Sursa: NY Mag

Citeşte şi:

Visele pot detine cheia tuturor problemelor noastre zilnice

Inception in viata reala: avem, tot mai des, vise lucide

Ce semnificaţii au coşmarurile noastre? O bază de date gigant scoate la iveală cele mai bizare şi mai intime vise ale oamenilor din întreaga lume

Ce spun visele despre noi?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase