Home » Știință » PREMIERĂ: O primată şi-a recăpătat mobilitatea în urma implantării unui cip în creier. Metoda va putea fi utilizată şi pe oameni

PREMIERĂ: O primată şi-a recăpătat mobilitatea în urma implantării unui cip în creier. Metoda va putea fi utilizată şi pe oameni

Publicat: 11.11.2016
O primată cu măduva spinării deteriorată, al cărui picior era paralizat, a reuşit să-şi recapate mobilitatea prin intermediul unei conexiuni wireless de la creier către măduva spinării.

Realizarea reprezintă un avans în ceea ce priveşte tratamentele tehnologice utilizate pentru recuperarea măduvei spinării.  

În ultimii ani, cercetătorii au realizat conexiunea dintre creier şi membre robotice la maimuţe şi oameni, au ajutat persoanele paralizate să-şi recapete mobilitatea, prin implantarea unui cip în creier, şi au utilizat stimularea electrică a nervilor pentru ca şoarecii paralizaţi să poată merge din nou. 

Noul sistem este neobişnuit deoarece se concentrează pe partea inferioară a corpului, permiţându-le maimuţelor şi poate în viitor şi oamenilor să utilizeze sistemul wireless fără a fi nevoiţi să fie legaţi de un computer. Tehnologia utilizează noile evoluţii ale electroencefalogramei şi a stimulării nervilor. Însă, este necesar un computer pentru decodarea şi traducerea semnalelor din creier şi trimiterea lor către măduva spinării, însă noile tehnologii în materie de computere au evoluat, iar cele utilizate astăzi pot fi transportate cu uşurinţă.

Gregoire Courtine, specialist în refacerea măduvei spinării din cadrul Swiss Federal Institute of Technology, din Lausanne (Elveţia), speră că sistemul pe care el împreună cu colegii săi l-au inventat ar putea fi utilizat pentru oameni în următorii 10 ani, pentru terapii ce vor ,,îmbunătăţi recuperarea şi calitatea vieţii”.

Acesta adaugă că scopul principal este reabilitarea mult mai rapidă. ,,Oamenii nu vor începe să meargă pe stradă cu o interfaţă legată din creier în măduva spinării”.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu China, spune Courtine, deoarece în Elveţia experimentele pe animale nu sunt permise.  Acesta afirmă că, anterior, au fost realizate experimente timp de 10 ani, pentru a se pregăti pentru experimentele pe maimuţă. Subiectul a fost paralizat doar la un singur picior, deoarece animalele cu patru picioare pot funcţiona chiar dacă nu au unul dintre membre funcţional, iar paralizarea completă a corpului ar fi fost devastatoare pentru viaţa animalului. 

Sursa: NY Times

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase