Home » Știință » Şoarecii sar de fericire atunci când sunt gâdilaţi – VIDEO

Şoarecii sar de fericire atunci când sunt gâdilaţi – VIDEO

Şoarecii sar de fericire atunci când sunt gâdilaţi – VIDEO
Publicat: 12.11.2016
Cercetătorii nu au aflat încă motivul pentru care doar unele persoane se gâdilă, însă neurologii au efectuat noi teste pe şobolani pentru a afla răspunsul.

Medicul Shimpei Ishiyama şi profesorul Michael Brecht din cadrul Universităţii Humboldt, Germania, au încercat să găsească răspuns la întrebări precum ,,De ce gâdilatul provoacă râs? De ce gâdilatul este influenţat de starea de spirit a persoanei? De ce unele persoane se gâdilă mai puternic în anumite părţi ale corpului? De ce oamenii nu se pot gâdila singuri?”’.

În ceea ce priveşte rozătoarele, niciun cercetător nu a reuşit să dovedească că şoarecii se pot gâdila sau au abilitatea să râdă. Cercetările au dovedit că, atunci când şoarecii sunt gâdilaţi, aceştia emit chiţăituri cu o frecvenţă de 50 de kilohertzi, sunet ce nu poate fi auzit de urechea umană.

Echipa a încercat să gâdile şoarecii pe diferite părţi ale corpului în diferite condiţii, pentru a le analiza reacţia. Aparent, şoarecilor le plăcea să fie gădilaţi, apropindu-se de cercetători şi efectuând ,,sărituri de fericire” pe care alţi cercetători le-au asociat cu fericirea şoarecilor. Sunetele pe care aceştia le-au emis au fost înregistrate şi clasificate.

De asemenea, cercetătorii au analizat şi cortexul somato-senzerial, partea a creierului responsabilă pentru procesarea senzaţiei de atingere. Cercetătorii au înregistrat mai multe chiţăituri atunci când şoarecii erau gâdilaţi, decât atunci când erau mângâiaţi. Autorii studiului susţin că acest tip de chiţăit este asociat cu râsul la oamenii.

Atunci când şoarecii erau poziţionaţi pe o plantformă înaltă sau expuşi la lumini puternice, ,,râsul” lor se oprea chiar dacă erau gâdilaţi. Ischiyama şi Brecht susţin că în momente stresante gâdilatul nu mai provoca râs.

De asemenea, cercetătorii au adăugat că şoarecii se gâdilau şi râdeau doar atunci când erau fericiţi. Descoperirea se potriveşte cu afirmaţia lui Charles Darwin care consideră că ,,mintea trebuie să se afle într-o stare de plăcere” înainte ca gâdilatul să provoace râs.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un şoarece a fost găsit pe Marte. Dovada din imaginile făcute publice de NASA FOTO+VIDEO

Şoarecii transparenţi – remarcabila tehnică pusă la punct de un om de ştiinţă de origine română (FOTO)

Oficialităţile din Jakarta oferă 1,5 dolari locuitorilor pentru fiecare şoarece prins

Premieră în lumea ştiinţei: un şoarece a fost clonat dintr-o singură picătură de sânge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase