Home » Știință » 6 mari dezavantaje ale evoluţiei umane

6 mari dezavantaje ale evoluţiei umane

Publicat: 19.11.2016
Gândindu-ne la selecţia naturală, tindem să credem că reprezintă progresul, modul în care doar oamenii puternici şi sănătoşi au supravieţuit şi au asigurat continuitatea. Însă, în realitate, procesul este mult mai complicat de atât. Pentru ca acest lucru să se întâmple, selecţia naturală a făcut, uneori, compromisuri şi, astfel, oamenii au dezvoltat anumite trăsături care sunt, de fapt, o adevărată provocare în viaţa noastră.

1. Avem dureri de spate

Apariţia bipedalismului a reprezentat o evoluţie majoră în evoluţia umană, poziţia bipedă oferindu-ne posibilitatea de a călători pe distanţe lungi şi de a ne folosi mâinile în timp ce ne deplasăm, dar, cu toate acestea, reprezintă şi un dezavantaj.

În cazul cimpanzeilor şi al altor patrupede înrudite cu specia umană, coloana vertebrală funcţionează ca un pod de suspensie. „Dacă structura orizontală este aşezată în poziţie verticală, se pierde stabilitatea”, a afirmat Jeremy DeSilva, paleontolog la Colegiul Dartmouth. Cea mai simpla metodă de a face o coloană vertebrală perfect structurală într-o creatură cu o poziţie verticală  ar fi  stivuirea dreaptă de vertebre, însă această metodă va bloca canalul destinat naşterilor. Astfel, coloana vertebrală trebuie să fie implicată în procesul de curbare, care poate deschide calea către o naştere mai uşoară. Preţul pe care îl plătim sunt durerile de spate şi afecţiunile precum deplasarea discului şi fracturi.

2. Anatomia picioarelor am moştenit-o de la maimuţe

Dacă veţi analiza picioarele protetice existente astăzi, structura lor se aseamănă cu piciorul unui struţ. Nu este urmărită anatomia umană pentru că aceasta este puţin ciudată.  DeSIlva a mai adăugat că am moştenit foarte multe elemente din anatomia maimuţelor, iar picioarele sunt cel mai bun exemplu. Atunci când am început să mergem pe două picioare, nu am avut nevoie de flexibilitatea picioarelor pe care o au maimuţele pentru a se urca în copaci, însă pentru că am moştenit anatomia maimuţelor, picioarele noastre putându-se răsuci destul de des, ne confruntăm cu entorsele şi cu luxaţiile.

3. Naşterile sunt complicate

Comparativ speciilor de maimuţe, specia umană experimentează o naştere foarte complicată, cauza fiind faptul că pelvisul oamenilor este îngust în comparaţie cu dimensiunea capului şi a umerilor bebeluşilor. „Pelvisul este responsabil pentru 2 funcţii ale oamenilor, deplasarea pe 2 picioare şi posibilitatea naşterii”, a afirmat Karen Rosenberg, paleontolog la Universitatea Delaware. Forma pelvisului este dată de un compromis între aceste două elemente. Oamenii au venit cu un răspuns cultural interesant, pentru a explica această diferenţă dintre maimuţe şi oameni. În timp ce momentul naşterii este unul solitar pentru multe mamifere, femeile primesc o însemnată asistenţă. Mai mult, cercetătorii au susţinut că selecţia naturală a favorizat căutarea unei asistenţe în timpul naşterii şi, cu toate că pare un motiv pentru a depăşi mult mai uşor frica şi durerea, a avut un important rol în reducerea mortalităţii.

4. Râvnim la mâncare nesănătoasă

Zahărul este un important element al energiei, iar excesul este transformat în grăsime pentru a putea face faţă momentelor stresante, în care avem nevoie de multă energie. Înainte de dezvoltarea industriei şi a agriculturii, atunci când sursele de mâncare erau limitate sau nesigure, zahărul era necesar pentru a supravieţui. Însă, în zilele noastre, când zahărul se găseşte în extrem de multe produse, oamenii exagerează în ceea ce priveşte consumul acestuia. Astfel, populaţia actuală se confruntă cu obezitatea şi cu o creştere a riscului de apariţie a diabetului şi a tensiunii arteriale crescute.

„Industria alimentară a cunoscut un mare succes pentru că noi deţinem aspecte anatomice ale oamenilor din Epoca de Piatră, care aveau nevoie de zahăr, dar în zilele noastre acest lucru ne afectează sănătatea”, este de părere Daniel Lieberman, biolog la Universitatea Harvard.

5. Ne confruntăm cu bolile mintale

Selecţia naturală nu a îndepărtat riscul de apariţie a bolilor mintale, precum schizofrenia şi depresia, cu toate că aceste afecţiuni sunt asociate cu o rată scăzută a naşterilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit că fraţii persoanelor cu boli mintale care nu suferă de aceste boli pot da naştere, însă, copiilor care vor avea aceste afecţiuni. Alţi cercetători au analizat originea acestor boli, concluzionând că acestea au o strânsă legătură cu evoluţia. De exemplu, pe când unele simptome ale depresiei pot afecta decisiv o anumită persoană, condiţiile care creează un stil analitic de gândire pot fi foarte productive în ceea ce priveşte rezolvarea unor probleme.

6. Molarii creează dureri

Atunci când oamenii au început să fie bipezi, a apărut o transformare majoră: creierul nostru s-a mărit. Pentru a se acomoda cu noile dimensiuni ale creierului, forma feţei s-a schimbat, iar maxilarele au devenit mai înguste. Pentru mulţi oameni, asta a însemnat că cei trei molari sau măselele de minte nu au mai avut loc pentu a se dezvolta, aşa că au fost afectate. Dacă aceşti dinţi nu sunt extraşi, pot deveni extrem de dureroşi sau pot cauza infecţii. Însă, selecţia naturală încă se află într-o continuă dezvoltare, o mutaţie genetică care stopează apariţia măselelor de minte să se formeze începe să fie din ce în ce mai răspândită, iar tot mai mulţi oameni nu mai au cei trei molari.

Sursa: Mentalfloss

Citeşte şi:

Fiinta umana inca mai evolueaza

Medicina evolutivă şi secretele sănătăţii umane

Suntem prea complecşi pentru a fi produsul evoluţiei?

De ce au ajuns oamenii să aibă pielea deschisă la culoare?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase