Home » Știință » Experţii au dat ALARMA: temperatura de la Polul Nord este cu 20 de grade Celsius mai crescută decât în mod normal

Experţii au dat ALARMA: temperatura de la Polul Nord este cu 20 de grade Celsius mai crescută decât în mod normal

Experţii au dat ALARMA: temperatura de la Polul Nord este cu 20 de grade Celsius mai crescută decât în mod normal
Publicat: 22.11.2016
Temperatura din apropierea Polului Nord este cu 20 de grade Celsius mai crescută decât în mod normal.
Polul Nord se află la mijlocul nopţilor polare, când soarele răsare foarte rar. De obicei, în această perioadă, temperatura scade dramatic, iar stratul de gheaţă se îngroaşă.
 
Însă, în acest an, temperaturile sunt mult mai ridicate decât de obicei, staţiile meteo din jurul Polului Nord au înregistrat diferenţe majore în unele părţi ale Arcticii, precum Rusia, unde temperaturile sunt cu 7 grade Celsius mai mari.
 
Stratul de gheaţă se formează mult mai lent decât de obicei, cantitatea de gheaţă este mult mai scăzută faţă de recordul din 2012 de cea mai mică cantitate de gheaţă.
 
În părţi ale Arcticii, precum Rusia, temperaturile sunt cu 6-7 grade Celsius mai mari decât de obicei,” a declarat Petteri Taalas, secretar general al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.
 
,,Multe zone şi subzone din Arctica, Alaska sau Canada sunt cu 4 grade Celsius mai mari decât media,” adaugă el.
Acesta este al doilea an la rând când temperaturile de la Polul Nord sunt neobişnuit de crescute. La sfârşitul lui 2015, temperatura din Arctica a ajuns la punctul de topire din cauza unei furtuni care a adus aer cald în regiune. 
 
,,Încălzirea Arcticii este rezultatul unei combinaţii a stratului de ghaţă maritim extrem de scăzut pentru această perioadă a anului şi aer cald şi umed,” a declarat Jennifer Francis, specialist din cadrul Universităţii Rutgers.
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoare:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase