Home » Știință » Din ce cauze apare depresia natală şi cum poate fi combătută

Din ce cauze apare depresia natală şi cum poate fi combătută

Din ce cauze apare depresia natală şi cum poate fi combătută
Publicat: 28.11.2016
Apariţia unui copil poate fi unul dintre cele mai stresante evenimente din viaţa unui om.

După naştere, mama se confruntă cu o serie de schimbări majore: renunţarea la carieră, lipsa timpului pentru propria persoană, restrângerea interacţiunilor sociale, responsabilităţi crescute, deprivarea de somn etc.

Modificările hormonale bruşte care au loc în organismul femeii pot provoca în primele zile după naştere o stare de labilitate emoţională, plâns facil, iritabilitate, nelinişte, insomnie. Această tristeţe postnatală (baby blues) este foarte des întâlnită, are un caracter tranzitoriu şi de obicei dispare de la sine într-un interval scurt de timp. ”În schimb, depresia postnatală sau postpartum reprezintă o tulburare gravă care, netratată, poate avea consecinţe defavorabile, pe termen lung. Ea poate apărea în decursul celor patru de la naştere, dar mamele pot recunoaşte simptomele şi mult după această perioadă. Se manifestă prin tristeţe, diminuarea interesului şi plăcerii pentru activităţile zilnice, tulburări ale somnului şi alimentaţiei, oboseală, agitaţie, dificultăţi de concentrare, sentimente de vinovăţie, neputinţă, inutilitate sau devalorizare, lipsă de speranţă, teama de a nu face rău copilului, îngrijorare excesivă cu privire la nou-născut sau lipsa de interes faţă de acesta, gânduri de moarte sau sinucidere.

Depistarea şi diagnosticarea precoce a depresiei postnatale precum şi tratamentul adecvat sunt foarte importante, ameliorarea stării mamei având efecte pozitive şi asupra copilului. Tratamentele cu cea mai mare eficacitate sunt psihoterapia şi, pentru depresia de intensitate moderată sau severă, medicaţia antidepresivă”, explică psihoterapeutul Ina Baranga pentru Gândul.

Depresia postnatala – cum poate fi combatuta, de ce apare?

Deşi nu a fost identificată o cauză clară a depresiei postpartum, se consideră că schimbările hormonale din perioada perinatală au un rol important în apariţia acesteia. „Totuşi, nu se poate afirma că este singura sau cea mai importantă cauză deoarece acest tip de depresie se poate întâlni şi la bărbaţii care au devenit taţi de curând. Cel mai probabil, această tulburare apare ca urmare a unei combinaţii de factori hormonali, biologici, genetici şi de mediu’’, precizează psihoterapeutul Ina Baranga.

Citeşte contiuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase