Home » Știință » După două secole de cercetare, oamenii de ştiinţă au descoperit modul prin care apa conduce electricitatea

După două secole de cercetare, oamenii de ştiinţă au descoperit modul prin care apa conduce electricitatea

Publicat: 03.12.2016
În ziua de astăzi, faptul că apa este un bun conductor electric este un truism, dar, ironic, procesul prin care moleculele de apă conduc electricitatea a rămas un mister pentru comunitatea ştiinţifică.

Acest lucru a fost valabil până când o echipă de cercetători conduşi de Mark Johnson (Universitatea din Yale) a elucidat misterul.

Folosind spectroscopia, cercetătorii au putut observa cum protonii merg de la o moleculă de apă la alta.

Cercetările de până acum se bazau pe Mecanismul Grotthuss, care a fost descris de Theodor Grotthuss în 1806. Acest mecanism presupune trecerea protonilor de la o moleculă la alta prin atomul de oxigen. Deşi acest mecanism este unul precis, suportul experimental lipsea, astfel cercetătorii au încercat timp de 200 de ani diferite metode prin care să observe cum moleculele de oxigen conduc electricitatea.

Pentru a observa întregul proces, Johnson şi echipa au „fragmentat” procesul chimic pentru a putea izola fazele acestuia. Au folosit cinci molecule de apă grea cu deuteriu, apoi au răcit moleculele la aproape zero absolut (0 grade Kelvin/-273.15 grade Celsius/-459.67 grade Fahrenheit).

Această descoperire are potenţialul de a deschide multe alte căi de cercetare până acum rămase nerezolvate, precum variaţia de aciditate sau a doua fază lichidă a apei.

Deşi este printre cele mai rudimentare substanţe de pe Terra, este evident cea mai importantă pentru viaţă şi, după cum au arătat cercetătorii ultimelor secole, printre cele mai misterioase şi paradoxale.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase