Home » Știință » Care este primul semn al cancerului la plămâni

Care este primul semn al cancerului la plămâni

Care este primul semn al cancerului la plămâni
Publicat: 04.12.2016
Fumatul poate reprezenta un real pericol pentru sănătate, mai ales pentru mutaţiile genetice pe care le produce în plămâni. Cu toate astea, sute de mii de români cad pradă acestui viciu.

“Tot timpul sunt întrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plămâni. Primul semn este ţigara care arde între degete. Deci, dacă fumezi, acesta este primul semn al cancerului. În consecinţă, dacă te îmbolnăveşti, nu prea ai dreptul să spui: de ce mi se întâmplă asta tocmai mie? Se ştie clar: fumatul este nociv şi duce la apariţia cancerului de plămâni. Aşa că, dacă vrei să-ţi păstrezi sănătatea, trebuie neapărat să te laşi de fumat. Cel mai bine ar fi să nu fumăm niciodată, de aceea e bine să prevenim consumul de ţigări în rândul tinerilor”, precizează prof. dr. Semih Halezeroglu.

Potrivit specialistului, 90 la sută dintre pacienţii pe care-i diagnostichează cu cancer au fumat, iar  ceilalţi au fost expuşi tutunului prin fumatul pasiv. În luna noiembrie, dedicată luptei împotriva maladiei maligne care afectează plămânii, medicul chirurg atrage atenţia încă o dată asupra ravagiilor pe care le face, în plămâni, consumul de tutun.

“Este un fenomen evident: un plămân curat se transformă într-un plămân negru, încărcat, iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respiraţia este mult îngreunată. În plus, substanţele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariţia cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă”, îi avertizează pe fumători prof dr. Semih Halezeroglu.

Renunţarea la fumat este soluţia pentru a scădea riscul de cancer. Însă chiar şi aşa, acesta nu se reduce la zero niciodată, din cauza modificărilor genetice pe care le produc toxinele din ţigări. Dintr-un studio american major, unde a fost analizat ADN-ul fumătorilor, reieşea o concluzie: 1 pachet de ţigări pe zi, vreme de un an, provoacă 150 de mutaţii genetice în celulele din plămâni, 97 de mutaţii genetice în laringe şi 39 – în gât.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase