Home » Știință » Iboga, planta psihedelică ”minune”din Gabon care atrage mulţi turişti. Aceştia nu au habar de pericol: ”Pământul oferă plantei proprietăţile sale”

Iboga, planta psihedelică ”minune”din Gabon care atrage mulţi turişti. Aceştia nu au habar de pericol: ”Pământul oferă plantei proprietăţile sale”

Publicat: 25.12.2016
Drogurile precum poyete sau ayahuasca conţin unele dintre cele mai puternice substanţe care alterează creierul - mescalina şi dimetiltriptamina (DMT). Însă un drog din Gabon le surclasează pe cele 2, iboga conţine cel puţin 12 substanţe care alterează activitatea cerebrală.

În trecut, iboga a fost conservată de triburile care au descoperit-o. Însă noile cercetări asupra drogului au atras mai mulţi turişti. Această popularizare a drogului îi îngrijoarează pe practicieni deoarece consideră că religia lor va deveni comercializată ca orice alt produs. În general, turiştii nu sunt avertizaţi de posibilele efecte fatale ale iboga.

Platna iboga, Tabernanthe iboga, are frunze verzi şi lucioase şi produce fructe mici şi ovale. Puterile sale psihedelice se află în rădăcini. ,,Pământul oferă plantei proprietăţile sale,” spune Paul Akouma, fitoterapeut care a învăţat secretele iboga de la un trib de Pigmei cu care a trăit timp de luni de zile.  Akouma prepară leacuri din plante pentru aproape toate bolile, de la cele de rinichi sau dureri mentruale. 

Pentru a pregăti iboga, Akouma smulge rădăcina din pământ, îi îndepărtează coaja şi o lasă la uscat. În cele din urmă, rămâne cu o pudră asemănătoare cafelei instant. Acesta afirmă că două linguri de iboga stimulează simţurile precum cafeaua instant. Deseori este utilizată pentru lupta împotriva oboselii musculare, în timpul expediţiilor de vânătoare sau a călătoriilor cu canoe.  Dozele medii se utilizează în timpul ritualurilor de vindecare pentru tratarea durerilor de spate sau a febrei.

Iboga este utilizată în cantităţi mari în cadrul ceremoniilor ritualice ale religiei Bwiti. Procesul are loc după două săptămâni de ritualuri ce includ plimbări prin pădure pentru afundarea rădăcinilor şi sesiuni de confesiune în corturile cu fum. 

Akouma insistă asupra faptului că iboga nu trebuie combinată cu alte substanţe şi este îngrijorat în privinţa adolescenţilor care amestecă iboga cu alcool sau iarbă. 

Sursă: Slate

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase