Home » Știință » Cum afectează dispozitivele electronice somnul copiilor. Un studiu ajunge la o concluzie surprinzătoare

Cum afectează dispozitivele electronice somnul copiilor. Un studiu ajunge la o concluzie surprinzătoare

Cum afectează dispozitivele electronice somnul copiilor. Un studiu ajunge la o concluzie surprinzătoare
Publicat: 26.01.2017
Un nou studiu arată că cei care folosesc telefoane mobile sau tablete înainte de a se culca adorm mai greu. De asemenea, s-a constatat că cei care au aceste dispozitive în cameră au probleme în a avea un somn liniştit.

O echipă de cercetători a analizat literatura de specialitate în care se discută legătura între dispozitive mobile şi somnul rău. Biostatisticianul Ben Carter, de la King’s College London, şi colegii săi au descoperit că adolescenţii şi copiii care au folosit aceste dispozitive au dormit mai rău şi s-au simţit mai obosiţi în timpul zilei decât cei care nu le-au folosit înainte de culcare. Rezultatul acesta nu este surprinzător: telefoanele, tabletele şi laptopurile fac zgomot şi emit lumină albastră care interferează cu melatonina, substanţa care induce somnul.

Lucrurile au devenit mai interesante când s-au comparat cei care nu aveau aceste dispozitive în cameră cu cei care aveau, fără ca vreo categorie să le fi folosit înainte de culcare. S-a găsit o diferenţă: copiii şi adolescenţii care le-au avut în cameră au adormit mai greu.

O ipoteză care să explice acest rezultat a fost că doar prezenţa acestora poate fi motiv de distragere a atenţiei. Explicaţia aceasta pare nefondată, având în vedere lipsa dovezilor în acest sens. De asemenea, timpul a fost un parametru care trebuia luat mai mult în considerare, altfel savanţii nu pot preciza cu exactitate natura legăturii dintre dispozitivele electronice şi calitatea somnului.

Aşadar, este nevoie de mai multe studii în această direcţie pentru a înţelege de ce doar prezenţa unui telefon mobil, tabletă sau laptop are capacitatea de a afecta somnul. Experţii Harles Czeisler şi Theresa Shanahan de la Harvard Medical School precizează că „utilizarea dispozitivelor media mobile înainte de culcare oferă material stimluant social şi fiziologic într-o perioadă în care tranziţia la somn are nevoie de relaxarea creierului”.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn

A fost dezvăluit adevărul gol-goluţ despre somnul „fără pijamale”: 6 argumente pentru nuditate în dormitor

Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă

De ce unii oameni vorbesc în somn?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase