Home » Știință » Un fenomen bizar şi periculos al naturii: tornadele de foc – VIDEO

Un fenomen bizar şi periculos al naturii: tornadele de foc – VIDEO

Un fenomen bizar şi periculos al naturii: tornadele de foc – VIDEO
Publicat: 06.02.2017
Alături de multe altele, precum tsunami, cutremure sau erupţii vulcanice, tornadele de foc reprezintă un fenomen natural care are capacitatea de a face ravagii.

Deşi cea mai mare parte a tornadelor de foc durează doar câteva minute, ele au capacitatea de a se deplasa cu o viteză mare, cauzând distrugeri semnificative, notează Curiosity. Sunt chiar capabile să ridice maşini sau case, precum tornadele tradiţionale. Totuşi, similaritatea cea mai semnificativă este cu furtunile de nisip care se formează atunci când nisipul fierbinte se ridică.

De ce au loc aceste tornade? Energia eliberată de flacără face ca aerul fierbinte să se ridice. De asemenea, vântul întreţine focul, făcându-l să se învârtă. Desigur, curenţii de aer trebuie să fie circulari, cum se întâmplă în cazul în care aceştia sunt obstrucţionaţi, cum se întâmplă spre exemplu la poalele unui versant. Focul porneşte de obicei de la tufişuri sau vegetaţie uscată care este uşor de aprins (de fulgere sau de mâna omului), dar pot fi cauzate şi de un cumul de evenimente naturale, precum tornada de foc din 1923 din Kanto, Japonia.

Cutremurul din anul 1923 din Kanto a dus la crearea unei tornade de foc care a avut 90 de metri înălţime şi a omorât 38.000 de oameni.

În 2010, o tornadă de foc s-a format în Mauna Kea din Hawaii:

În 2017, altă tornadă a fost filmată în vestul Australiei:

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un fenomen natural sau mâna omului? Pasagerii unei curse aeriene au rămas uimiţi de forma norilor: ”Zborul nu a arătat niciodată mai bine”

Cele zece plăgi biblice: fenomen natural sau „mânie divină”?

Un fenomen natural mai puţin cunoscut: cum se nasc şi mor cheile din România

Copacul Vieţii – un fenomen natural misterios (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase