Home » Știință » Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO

Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO

Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO
Publicat: 11.02.2017
Se teoretizează că acest material unidimensional format din bor, care are proprietăţi şi mai ciudate ca grafenul (reţeaua hexagonală a carbonului), poate fi cea mai importantă inovaţie în ingineria materialelor a secolului XXI, datorită structurii sale versatile şi extrem de rezistente.

Momentan, materialul a fost creat doar într-o simulare computerizată, relatează Science Alert. Totuşi, laboratoarele au reuşit să sintetizeze cu succes fulerenă de bor („minge” din atomi de bor) şi carbinul (lanţuri de carbon groase de un atom), structuri oarecum similare cu lanţul din atomi de bor.

Particularitatea acestei structuri unidimensionale este grosimea de doi atomi dispuşi în triunghiuri. Simularea arată că atunci când se aplică o tensiunea asupra acestui lanţ, el se întinde, schimbându-şi grosimea la un atom.

Simularea a fost creată de o echipă de la Rice University, care este specializată în simularea materialelor care încă nu există, iar succesul acestora este bun.

Se observă că lanţul de bor are mai degrabă două faze, nu două structuri diferite.

De asemnea, particularitatea lanţurilor de bor este interesantă şi atunci când se aplică la proprietatea de conductibilitate electrică. În faza de grosime de doi atomi este metal, iar în faza în care are o grosime de un atom este semiconductor, putând fi astfel ajustabil.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Savanţii au inventat cel mai rezistent şi uşor material de pe Pământ. Este de 10 ori mai puternic ca oţelul

O nano-substanţă descoperită din întâmplare uimeşte oamenii de ştiinţă

Grafenul, nanomaterialul-minune al secolului al XXI-lea, are nou un „verişor”: germanenul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase