Home » Știință » Atomii nu arată aşa cum sunt desenaţi de obicei. Care este de fapt înfăţişarea lor

Atomii nu arată aşa cum sunt desenaţi de obicei. Care este de fapt înfăţişarea lor

Atomii nu arată aşa cum sunt desenaţi de obicei. Care este de fapt înfăţişarea lor
Publicat: 12.02.2017
Diagrama unui atom este una dintre cele mai cunoscute simboluri ale ştiinţei. Dar nu aşa arată atomii şi ştim acest lucru de aproape un secol.

Steven Dutch, de la Universitatea din Breen Bay, Wisconsin, menţionează că „din anii ’20, fizicienii au descoperit că materia are proprietăţi de undă” şi se aplică alte legi la nivelul subatomic, relatează Curiosity. Fizicienii au descoperit că, de fapt, electronii nu urmează nişte căi predeterminate, ci sunt particule cuantice care pot fi în mai multe locuri în acelaşi timp. Astfel, electronii pot fi mai degrabă percepuţi ca pături, învelişuri sau straturi. Acest model este recunoscut ca modelul păturilor electronice.

Istoria modelului atomic este extrem de lungă, termenul provenind din Gracia antică, dar discuţia poate începe şi de la începutul secolului XX. Sir Joseph John Thompson a descoperit electronul, care este particula încărcată negativ din atom. Propunea ideea conform căreia aceşti electroni erau prinşi în sfere uniforme de materie încărcată pozitiv.

Totuşi, în 1911, fizicanul Ernest Rutherfor a ajuns la concluzia că atomul seamănă cu un sistem solar, cu electronii gravitând în jurul nucleului, precum planetele gravitează în jurul Soarelui. Astfel, modelul planetar a devenit faimosul simbol al atomului, fiind reviziuit şi îmbunătăţit după doar doi ani de zile de fizicanul danez Niels Bohr.

Totuşi, simbolul atomului va rămâne în mentalul colectiv cu modelul planetar, care este de altfel o imagine mai spectaculoasă. Dacă respectam realitatea, vedeam doar o masă sferică, cu o consistenţă care duce mai degrabă la un nor. Nu trebuie să uităm totuşi proprietăţile fascinante ale particulelor care formează învelişul atomului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Temperatura electronilor poate scădea până la zero absolut, iar efectele acestui fenomen sunt extraordinare

Ce sunt atomii?

Extraordinar: a fost fotografiat interiorul unui atom!

Chimiştii au realizat cel mai mic nod din lume. Este de 200.000 de ori mai subţire decât firul de păr: ”Este foarte strâns”

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase