Home » Știință » Astronomii au descoperit prima gaură neagră cu masă intermediară

Astronomii au descoperit prima gaură neagră cu masă intermediară

Astronomii au descoperit prima gaură neagră cu masă intermediară
Publicat: 13.02.2017
Cercetătorii au descoperit o gaură neagră de dimensiuni intermediare, o verigă lipsă care leagă găurile negre cu masa similară ca cea a stelelor şi cele supermasive care pot cântări echivalentul a milioane sau chiar miliarde de stele. Această gaură neagră descoperită cântăreşte echivalentul a 2.200 de stele.

Gaura neagră de dimensiuni intermediare a fost observată în centrul roiului stelar numit 47 Tucanae, relatează Science Daily.

Conducătorul acestui studiu, Nulent Kiziltan, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), a precizat: „Dorim să găsim găuri negre intermediare pentru că sunt veriga lipsă dintre găurile negre cu masa unei stele şi găurile negre supermasive”.

47 Tucanae este un roi stelar vechi de 12 miliarde de ani localizat la 13.000 de ani lumină de Terra. Este alcătuită din mii de stele, iar diametrul acestei aglomerări este de doar 120 de ani lumină. Conţine de asemenea 24 de pulsari care au fost esenţiali pentru această investigaţie.

47 Tucanae a fost examinat în trecut pentru a se vedea dacă în centrul roiului se găseşte o gaură neagră. În cele mai multe cazuri, o gaură neagră se descoperă prin observarea radiaţiilor X care provin din materialul care orbitează în jurul găurii. Această metodă funcţionează doar dacă gaura neagră consumă gazul din apropiere. Însă, în acest caz, gazul lipseşte din centrul roiului stelar.

De asemenea, marea aglomerare a centrului a făcut observarea mişcărilor stelelor să fie foarte dificilă.

Noul studiu se bazează pe două seturi de dovezi. Primul este reprezentat de mişcarea generală a stelelor din 47 Tucanae. Într-un mediu atât de dens, corpurile cereşti mai masive tind să se deplaseze spre centrul roiului. Acest lucru poate fi un indicativ pentru prezenţa unei găuri negre în mijlocul stelelor. Prin simulări computerizate, echipa a putut vedea, în urma vitezelor şi traiectoriilor stelelor, natura acestor forţe gravitaţionale.

Al doilea set de dovezi vine din partea pulsarilor., rămăşiţe compacte ale stelelor ale căror radiaţii pot fi uşor detectabile. De asemenea, aceste obiecte roiesc în jurul găurii negre. Depărtarea de centru (fiind corpuri uşoare) indică prezenţa în mijlocul roiului stelar. Combinate, aceste dovezi sugerează existenţa unei găuri negre cu o masă de 2.200 de stele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari găuri negre descoperite vreodată

Trăim în interiorul unei uriaşe găuri negre? Teoria surprinzătoare a unui fizician

Cat de periculoasa este noua gaura neagra descoperita de NASA?

NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra din Univers… sau nu!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase