Home » Știință » Savanţii au găsit o proprietate neaşteptată într-un metal lichid. Poate REVOLUŢIONA ingineria materialelor

Savanţii au găsit o proprietate neaşteptată într-un metal lichid. Poate REVOLUŢIONA ingineria materialelor

Savanţii au găsit o proprietate neaşteptată într-un metal lichid. Poate REVOLUŢIONA ingineria materialelor
Publicat: 15.03.2017
Un grup de cercetători a analizat metalul bismut şi au găsit o proprietate neaşteptată: sub anumite condiţii, metalul solid poate păstra un tip de „memorie structurală” a stării sale lichide.

Descoperirea unei noi proprietăţi a bismutului este doar o parte din cunoaşterea pe care a adus-o acest studiu. Bismutul solid trece de la proprietatea de a fi respins de un câmp magnetic (diamagnetic) la aceea de a fi atras de un câmp magnetic (feromagnetic) în starea solidă cu „memorie” lichidă, lucru care poate conduce la un cu totul nou mod de a crea materiale cu proprietăţi unice, relatează Science Alert.

Totuşi, aceste trăsături ale bismutului nu sunt tocmai atât de surprinzătoare. Deşi este găsit în mod normal în stare solidă, la temperaturi şi presiuni înalte acesta trece printr-un spectru larg de faze de tranziţie. Spre exemplu, cercetătorii au observat opt faze solide diferite în acest metal, adică dispunerea atomilor este diferită de la o fază la alta.

În acest studiu, cercetătorii de la Carnegie Institution for Science au adus bismutul la o stare lichidă la presiuni de 14.000 – 24.000 mai mare decât presiunea atmosferică normală şi la 977 grade Celsius. Când au răcit bismutul înapoi la starea solidă, au observat că materialul solid a păstrat anumite trăsături ale structurii lichide.

De asemenea, acesta „ţinea minte” proprietăţile magnetice ale stării lichide, chiar dacă, în mod normal, în starea sa solidă este diamagnetic.

Guoyn Shen, unul dintre cercetători, precizează că „este pentru prima dată când se observă o astfel de trăsătură la un element metalic”. 

Echipa consideră că această proprietate bizară poate fi prezentă şi la alte elemente precum ceriu, antimoniu şi plutoniu. Dacă acesta este cazul, studiul de faţă poate deschide calea descoperirii unei noi categorii de materiale cu proprietăţi necunoscute.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou magnet descoperit recent ar putea revoluţiona tehnologiile din zilele noastre

Atenţie! Magneţii moderni pot fi foarte periculoşi pentru copii, avertizează medicii pediatri

Ce se întâmplă dacă arunci un magnet printr-un tub din cupru. Peste 7 milioane de oameni s-au uitat la acest experiment

O nouă invenţie va îmbunătăţi performanţele acceleratoarelor de particule chiar şi de 10 ori – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase