Home » Știință » Un submarin autonom britanic va pleca spre Antarctica cu o misiune crucială

Un submarin autonom britanic va pleca spre Antarctica cu o misiune crucială

Un submarin autonom britanic va pleca spre Antarctica cu o misiune crucială
Publicat: 15.03.2017
Proiectul, denumit expediţia DynOPO, este realizat de către British Antarctic Survey şi Universitatea Southampton.

În cadrul unei noi expediţii în Antarctica, experţii doresc să cartografieze curenţii subacvatici care joacă un rol crucial în reglarea climatului planetar. Pentru misune, experţii, vor utiliza un submarin autonom denumit Boaty McBoatface, relatează Business Insider. 

Prin cartografierea zonelor  subacvatice de la peste 3.500 de metri adâncime  din Antarctica, experţii vor putea analiza modul în care fluxul de adâncime este afectat de schimbările climatice. Un membru important al misiunii este Boaty McBoatface, primul submarin autonom de trei metri lungime, realizat de către National Oceanography Center din Marea Britanie. 

Submarinul va analiza curenţii din abisul Antarcticii şi va măsura intensitatea fluxului care transportă apă rece către zonele ecuatoriale ale Pământului, proces care contribuie la circuitul global. 

Recent, experţii au suspectat că schimbarea vânturilor din Oceanul Arctic ar putea afecta viteza curenţilor din apele de mare adâncime din zona Antarcticii. ,,Ştim că un factor major, cel puţin in Oceanul Arctic, schimbarea vânturile din zona Oceanului Sudic,” susţine principalul cercetător Alberto Naveira Garabato, din cadrul Universităţii Southampton. 

În prezent, experţii suspectează că zonele cu apă caldă se amestecă cu apele de mare adâncime ale Antarcticii. În cele din urmă, apa cu o temperatură mult mai ridicată ajunge în zona ecuatorială, lucru care ar putea afecta climatul planetar. Zona insulelor Orkney este considerată de cercetători ca  ,,punctul de şoc;” din acest proces, de aceea aceştia doresc să analizeze viteza şi gradul de turbulenţe ale curenţilor.  Experţii ar dori, în cele din urmă, să creeze un model care să îi poată ajuta să prezică cum se va schimba climatul în timpul secolului XXI şi în viitor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase