Home » Știință » Câţi ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular, dacă renunţă la ţigări

Câţi ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular, dacă renunţă la ţigări

Publicat: 27.03.2017
Românii nu mai fumează de un an în spaţiile închise. Deşi beneficiile acestei legi sunt încă la început, primele rezultate încep să se vadă.

Fumatul poate afecta grav sănătatea pulmonară, cardiovasculară, dar poate fi , totodată, şi unul dintre factorii de risc în apariţia multor forme de cancer, avertizează specialiştii. De altfel, fumatul pasiv este asociat cu 600 de mii de decese premature anual.

„Fumatul reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, pentru bolile respiratorii şi pentru cancer. Este suficientă enumerearea acestor lucruri pentru a vă da seama cât de mare este impactul fumatului şi cât de mare ar putea să fie impactul renunţării la fumat. Pentru fumători, renunţarea la acest viciu înseamnă reducerea riscurilor pentru bolile cardiovasculare – de exemplu pentru infarct miocardic acut, accident vascular cerebral. Desigur, fumătorii trebuie să fie conştienţi că nu poţi spera că efectele fumatului timp de 30-40 de ani vor dispărea în şase luni de zile. De pildă, riscul cardiovascular al fumătorului ajunge să fie egal cu cel al nefumătorului spre doi ani zile de la întreruperea completă a fumatului”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, citat de Gândul.

Printre efectele substanţiale pe termen scurt ale renunţării la fumat se numără: revenirea treptată în limitele normale ale tensiunii arteriale, scăderea nivelului de monoxid de carbon din sânge, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, în câteva săptămâni, îmbunătăţirea funcţiilor plămânilor, în câteva luni, şi îmbunătăţirea simţurilor – miros, gust. Totodată, pe termen lung, renunţarea la fumat scade riscul de cancer, de boală cardiovasculară şi riscul de apariţie al altor boli cronice netransmisibile. 

Fumul de ţigară poate să persiste în aer circa 2,5 ore, chiar şi cu fereastra deschisă, iar  inspirarea acestuia poate avea urmări nefaste asupra sănătăţii, expuşi fiind mai ales copiii. Fumatul poate provoca infarctul de miocard, prin ocluzia arterelor inimii, accidentul vascular cerebral, arterita la nivelul membrelor – până la gangrenă şi amputaţie. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice, multe toxice şi iritante, iar unele dintre acestea sunt asociate cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. 

Citeşte continuarea în Gândul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase