Home » Știință » De ce apare tulburarea bipolară. Ce se întâmplă în creier

De ce apare tulburarea bipolară. Ce se întâmplă în creier

De ce apare tulburarea bipolară. Ce se întâmplă în creier
Publicat: 18.04.2017
Catherine Zeta Jones sau Johnny Depp sunt doar două dintre celebrităţile care au fost diagnosticate cu tulburarea bipolară, afecţiunea care trece o persoană prin mai multe faze, de la stări de agitaţie, iritare sau furie, la episoade de bucurie intensă.

,,Tulburarea bipolară, numită şi psihoză maniaco-depresivă, (PMD) determină schimbări extreme de dispoziţie caracterizate prin repetarea acceselor de depresie şi de exaltare patologică (accese maniacale).  Persoanele afectate se pot simţi extrem de fericite pentru o perioadă de timp, pentru ca mai apoi să se cufunde într-o depresie adâncă. Durata acestor stări variază în funcţie de fiecare persoană în parte’’, subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.  

Tulburarea  bipolară debutează între 25 şi 45 de ani, mai rar poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani. ,,Episoadele mixte sunt mai des întâlnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă, în special în timpul adolescenţei. ,,Persoanele care manifestă episoade mixte experimentează mania şi depresia în acelaşi timp, acest lucru ducând la un comportament imprevizibil.

Originea tulburărilor maniaco-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Deşi unele studii înaintează ipoteza unei origini genetice, specialiştii nu sunt în totalitate siguri de cauzele tulburării bipolare. Teoria principala arată că substanţele chimice din creier fluctuează anormal. Atunci când nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, persoana dezoltă stările maniacale, atunci când nivelurile sunt scăzute, aceasta experimenteaza depresia’’, subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Semne de întrebare care indica necesitatea consultarii unui specialist:

Stări depresive ;

  1. Dificultati de concentrare;
  2. Cresterea nivelului de irascibilitate;
  3. O bună dispozitie în neconcordanţă cu contextul;
  4. Rapiditate în vorbire;
  5. Sare de la o idee la alta făra a finaliza niciuna
  6. Un somn insuficient, deşi persoana este plină de energie;
  7. Dificultate în a indeplini sarcini uşoare;
  8. Angajarea în proiecte pentru care nu deţine nicio expertiză;
  9. Angajarea in activitati cu risc crescut;

Citeşte continuarea în Gândul.  

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase