Home » Știință » Cercetătorii au reprodus la scară microscopică plămâni umani cu ajutorul celulelor stem

Cercetătorii au reprodus la scară microscopică plămâni umani cu ajutorul celulelor stem

Cercetătorii au reprodus la scară microscopică plămâni umani cu ajutorul celulelor stem
Publicat: 17.05.2017
„Organoide” de plămâni - structuri tridimensionale microscopice care simulează trăsături ale unui organ real - au fost create în laborator. Echipa de cercetători a folosit organoidele pentru a genera modele de boli pulmonare, miza fiind de a înţelege mai bine varietatea de afecţiuni respiratorii.

Până acum, „marea dificultate era de a crea organoide care pot reproduce trăsături cheie ale bolilor umane”, precizează Hans-Willem Snoeck, profesor la CUMC şi conducătorul acestui studiu.

Organoidele de plămâni produse de laboratorul lui dr. Snoeck sunt primele care includ structuri alveolare, similare cu plămânii umani, scrie Science Daily.

Pentru a demonstra funcţionalitatea acestora, cercetătorii au arătat că organoidele reacţionează în aceeaşi manieră cum o face un plămân real atunci când este infectat cu virusul sincital respirator. Alte experimente au dezvăluit că organoidele răspund precum un plămân uman atunci când au o mutaţie genetică asociată cu fibroza pulmonară.

Virusul sincital respirator apare la nou-născuţi şi nu există vaccin împotriva acestuia sau altă terapie eficientă. Fibroza pulmonară cauzează 30.000 – 40.000 de morţi pe an doar în Statele Unite. Singurul tratament eficient este transplantul de plămâni.

În acest sens, Dr. Snoeck adaugă faptul că „organoidele, create cu celulele stem pluripotente, pot reprezenta cea mai bună cale sau chiar singura de a avea o înţelegere asupra patogenezelor acestor boli”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă premieră pentru imprimantele 3-D: au fost printate grupări de celule stem embrionice umane

Imbatranirea celulelor stem sanguine ar putea fi reversibila

Pielea umană poate fi soluţia pentru distrugerea celulelor canceroase de la nivelul creierului

Ţestutul adipos, cheia pentru dezvoltarea ingineriei genetice şi a celulelor stem programate – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase