Home » Stiinta » Un studiu arată că poluarea provoacă afecţiuni cardiace majore

Un studiu arată că poluarea provoacă afecţiuni cardiace majore

06.03.2017
Un studiu arată că poluarea provoacă afecţiuni cardiace majore
Inima unei persoane care locuieşte într-o zonă poluată funcţionează mai prost decât cea a unui om care respiră un aer curat, potrivit studiului citat de The Independent.

Cu cât suntem mai mult timp expuşi noxelor din aer, cu atât inima va fi în timp mai slăbită, iar aici ne referim în special la gazele de eşapament de la maşini, scrie RFI.

Motiv pentru care specialiştii ne recomandă să evităm deplasările prin zone cu circulaţie rutieră intensă şi mai ales la orele de vârf ale zilei, când traficul este extrem de aglomerat. Lucru nu întotdeauna posibil, dacă ne gândim că oamenii merg la serviciu sau la şcoală exact la ore de vârf, când aglomeraţia din trafic nu poate fi evitată.

Totuşi, există unele soluţii de avarie: cercetătorii recomandă ca atunci când mergem cu bicicleta la serviciu să evităm traseul obişnuit dacă vedem că e foarte aglomerat. Mai bine o luăm pe străzi ocolite, decât să inhalăm noxele periculoase din aer, spun experţii.

În plus, persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii ar trebui să se expună cât mai puţin aerului poluat la orele de vârf.

Un sfat şi pentru pietoni: când vă deplasaţi pe trotuar, mergeţi cât mai departe de bordură, pentru a nu inhala microparticulele nocive din aer. Sigur, cu condiţia ca trotuarele să fie suficient de late…

Cercetătorii au descoperit efecte nocive ale poluării aerului asupra inimii chiar şi în zonele unde gradul de poluare era jumătate din limita maximă admisă la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, spun oamenii de ştiinţă, nivelul maxim ar trebui revizuit imediat.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază o rată a mortalităţii atribuită poluării aerului de 25,7 la suta de mii de locuitori în Marea Britanie, faţă de doar 0,4 la suta de mii în Suedia şi 14,7 în Spania.

La nivel mondial, 25% dintre cazurile de deces în rândul copiilor sub cinci ani sunt cauzate de poluare. Peste jumătate de milion de copii mor anual din cauza unor infecţii respiratorii atribuite atât poluării aerului, cât şi fumatului pasiv.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

INOVAŢIA uimitoare din China care transformă poluarea în bijuterii

Problema POLUĂRII din China ar putea fi rezolvată cu ajutorul bicicletelor care consumă smog şi elimină aer curat

Efectul poluării asupra creierului: particulele de magnetit pot provoca apariţia Alzheimerului

Poluarea din aer este, oficial, factor cancerigen. Care sunt cele mai poluate oraşe din România şi din restul lumii?