Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au creat un material 2D cu proprietăţi magnetice care va revoluţiona tehnologia

Oamenii de ştiinţă au creat un material 2D cu proprietăţi magnetice care va revoluţiona tehnologia

Oamenii de ştiinţă au creat un material 2D cu proprietăţi magnetice care va revoluţiona tehnologia
Publicat: 10.06.2017
Odată cu descoperirea grafenului în 2004, a existat discuţia că şi alte materiale bidimensionale pot exista. În toate acestea, savanţii căutau o proprietate - magnetismul, care este crucială pentru stocarea datelor, dispozitive medicale, generatoare de electricitate şi multe alte piese tehnologice. După mai bine de un deceniu, există în sfârşit dovada: savanţii au creat primul magnet 2D, iar unele proprietăţi ale acestuia nu au fost încă descoperite.

Xiaodong Xu, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Washington, a precizat: „ce am descoperit aici este un material izolat bidimensional cu magnetism intrinsec, iar acest magnetism este chiar robust”.

De asemenea, acesta a mai precizat şi că „ne imaginăm că noi tehnologii digitale pot emerge pe baza acestor magneţi 2D”.

Până acum, orice încercare de magnet 2D presupunea magnetizarea materialului prin adăugarea unor spaţii libere sau a unor „umflături” în structura atomică care ar sacrifica proprietăţile bidimensionale în anumite zone pentru obţinerea magnetismului, scrie Science Alert.

Xu, împreună cu colegul său Pablo Jarillo-Herrero de la MIT, s-au concentrat pe un compus numit triiodură de crom (CrI3), întrucât este feromagnetic în forma sa tridimensională şi care poate fi redus cu uşurinţă la o structură 2D.

Până acum, niciun material 3D magnetic nu şi-a păstrat proprietatea în forma sa 2D. „Nu poţi prezice cu acurateţe care vor fi proprietăţile  electrice, magnetice, fizice sau chimice ale unui cristal monostratificat bazate pe omologul său tridimensional”, precizează un membru al echipei de cercetare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Invenţie revoluţionară a unei echipe de cercetători: un material care poate conduce electricitatea aproape de viteza luminii

O nouă descoperire extraordinară despre materialul-minune al secolului al XXI-lea are potenţialul să schimbe lumea

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Un nou magnet descoperit recent ar putea revoluţiona tehnologiile din zilele noastre

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase