Home » Știință » Tare ca piatra, dar elastic precum cauciucul. Un nou material poate revoluţiona multe tehnologii

Tare ca piatra, dar elastic precum cauciucul. Un nou material poate revoluţiona multe tehnologii

Tare ca piatra, dar elastic precum cauciucul. Un nou material poate revoluţiona multe tehnologii
Publicat: 13.06.2017
O echipă de savanţi a creat un material din carbon care este extrem de dur, foarte uşor şi foarte elastic şi, de asemenea, are capacitatea de a conduce curentul electric.

Elementul carbon are, se pare, posibilităţi infinite. Acest lucru se întâmplă deoarece configuraţia electronilor permite numeroase combinaţii care duce la crearea unui larg spectru de materiale cu varii proprietăţi, scrie Science Daily.

Pentru a realiza acest material, cercetătorii de la Universitatea Yanshan şi Universitatea Carnegie au supus carbonul la presiuni de 250.000 de ori mai mari decât cele normale şi la temperaturi de aproape 1.000 de grade Celsius. Studiul a fost publicat în Science Advances.

Zhisheng Zhao, unul dintre autorii studiului, a precizat că „materialele uşoare cu duritate mare şi elasticitate robustă precum acesta sunt foarte dorite pentru aplicaţiile unde masa mică este extrem de importantă, chiar mai importantă decât costul materialului. Mai mult decât atât, credem că metoda aceasta de sinteză poate fi utilizată pentru a crea alte forme extrordinare de carbon şi întregi clase diferite de materiale”.

Utilizarea materialului poate fi pentru o varietate mare de industrii, de la ingineria aerospaţială la blindajul vehiculelor militare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oamenii de ştiinţă au creat cel mai scump material din lume. Cât valorează acesta

Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile

Cel mai uşor material creat vreodată este atât de uşor încât poate fi aşezat pe o floare de cireş

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase