Home » Știință » Un studiu recent arată beneficiile uimitoare ale coloratului şi desenatului: activează regiuni cheie din creier

Un studiu recent arată beneficiile uimitoare ale coloratului şi desenatului: activează regiuni cheie din creier

Un studiu recent arată beneficiile uimitoare ale coloratului şi desenatului: activează regiuni cheie din creier
Publicat: 18.06.2017
Colorarea, mâzgălirea şi desenarea sunt activităţi care duc la creşterea semnificativă a fluxului sanguin în zona creierului asociată cu recompensa.

Girjia Kaimal, unul dintre cercetătorii care au efectuat acest studiu, a precizat: „am arătat că poate fi plăcere inerentă în efectuarea activităţilor artistice, independente de rezultatul final. […] Această dovadă biologică poate schimba unele premize despre noi înşine”.

Experimentul a implicat 26 de participanţi a căror activitate cerebrală a fost monitorizată în timp ce efectuau trei activităţi artistice diferite (fiecare cu perioade de odihnă între ele), scrie Science Daily.

Beneficiile cărţilor de colorat pentru adulţi. Au fost utilizate încă din 1930

Pentru trei minute, participanţii colorau o mandală, mâzgăleau în interiorul unui cerc şi aveau o sesiune de desen liber.

În timpul celor trei activităţi, fluxul de sânge din cortexul prefrontal al creierului creştea şi descreştea în perioada de odihnă. Cortexul prefrontal este asociat cu gândurile, emoţiile şi acţiunile noastre şi, de asemenea, este asociat cu centrul de recompensă.

Cel mai mare flux a avut loc în perioada mâzgălirii, urmat de desenul liber, iar ultimul a fost coloratul. Totuşi, diferenţele au fost nesemnificative din punct de vedere statistic, iar studiul a inclus prea puţini participanţi pentru a se trage o concluzie.

De asemenea, au existat diferenţe minore şi în ceea ce priveşte artiştii şi non-artiştii, primii simţindu-se constrânşi de parametri, precum timpul şi ceea ce trebuia să deseneze. La fel, diferenţele au fost nesemnificative şi o concluzie nu putea fi trasă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire suprinzătoare: creierul continuă să se maturizeze până la vârsta de 30 de ani

Primul IMPLANT în creier din lume. Astfel s-a creat şi un sistem de citire a gândurilor

Creierul poate rămâne fără spaţiu de memorie precum hard disk-ul?

Cauza maladiei Alzheimer e, cel mai probabil, TRANSMISIBILĂ. Tot mai multe cercetări sugerează acest lucru – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase