Home » Știință » Premieră în ştiinţă: savanţii au reuşit să modifice genetic un embrion uman

Premieră în ştiinţă: savanţii au reuşit să modifice genetic un embrion uman

Premieră în ştiinţă: savanţii au reuşit să modifice genetic un embrion uman
Publicat: 29.07.2017
Cercetătorii din Portland, Oregon, au reuşit, în premieră în Statele Unite, să editeze genetic embrionul uman, folosind tehnica genetică revoluţionară numită CRISPR, reprezentând un pas important în naşterea primilor oameni modificaţi genetic.

Tehnologia CRISPR are capacitatea de a modifica ADN-ul şi poate şterge genele defectuoase, care aduc cu sine bolile ereditare sau genetice. Astfel, CRISPR îmbunătăţeşte funcţiile biologice sau chiar poate modifica genele pentru a crea o nouă clasă de oameni, scrie Futurism.

Conform MIT, studiul a fost condus de Shoukhrat Mitalipov, cercetător la Oregon Health and Science University. Deşi detaliile sunt încă puţine, sursele precizează că proiectul a implicat modificarea ADN-ului în embrionii cu o singură celulă. Mai mult decât atât, se crede că Mitalipov a doborât recordul în două situaţii: în numărul de embrioni folosiţi în experimente şi este primul cercetător care a demonstrat că este posibil să corectezi genele defectuoase într-o manieră sigură şi eficientă.

Acest studiu este foarte important, pentru că deşi a apărut de mai mulţi ani, CRISPR este încă o unealtă nouă – care poate aduce consecinţe nedorite. Aşa cum a arătat o lucrare recentă publicată în Nature Methods, CRISPR-Cas9 poate duce la mutaţii neintenţionate. Totuşi, rezultatele acestui studiu au fost puse la îndoială de alţi cercetători.

Important de menţionat este şi că niciunul dintre embrioni nu a fost lăsat să se dezvolte mai mult de câteva zile, iar echipa nu a avut nicio intenţie să le planteze în pântece. Acest lucru se datorează legislaţiei şi nu tehnologiei. În Statele Unite, toate eforturile de a crea un om modificat genetic au fost respinse de Congres, interzicând orice experiment similar.

Totuşi, potenţialul tehnicii este imens – poate duce la elaborarea unui nou tratament împotriva cancerului şi chiar poate înlocui antibioticele, creând o imunitate genetică la diferite bacterii şi virusuri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Metoda CRISPR, ”tehnologia incerdibilă ”care modifică genele în doar câteva săptămâni, a fost testată, pentru prima oară, pe oameni. Ce vor să facă americanii

Premieră mondială! Gene modificate printr-o metodă revoluţionară, testate pe oameni

O nouă revoluţie în genetică schimbă viaţa pe Pământ pentru totdeauna. ”Acum putem controla evoluţia umană”

O nouă tehnică INEDITĂ care ”programează” celulele poate duce la vindecarea tuturor bolilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase