Home » Știință » Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave

Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave

Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave
Publicat: 23.08.2017
Cercetătorii au identificat un nou indicator al Alzheimerului, prin care boala ar putea fi identificată mult mai precoce. În prezent majoritatea testelor pentru diagnosticarea bolii se bazează pe testele de memorie.

De-a lungul timpului, testele de memorie realizate de cercetători s-au dovedit a fi problematice, deoarece în momentul diagnosticării boala s-ar putea afla într-un stadiu avansat, notează IFL Science. 

În prezent, cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec au descoperit că pierderea simţului mirosului ar putea fi primul indicator al apariţiei bolii. În cadrul cercetării au fost studiate 300 de persoane ce prezentau un risc crescut al apariţiei bolii. În cadrul testelor,  participanţii au trebuit să identifice mai multe mirosuri, de la gumă de mestecat la benzină. 

O sută dintre voluntari cu vârsta medie de 63 de ani au fost testaţi cu regularitate prin intermediul puncţiei lombare pentru descoperirea proteinelor asociate bolii Alzheimer din fluidul spinal. Experţii au descoperit că persoanele care au identificat cu mai multă dificultate tipurile de mirosuri sunt predispuse la apariţia bolii Alzheimer

,,Este pentru prima dată când am descoperit că lipsa mirosului este un indicator al apariţieie bolii,” a declarat Marie-Elyse Lafaille-Magnan, principalul autor al studiului. ,,Timp de peste 30 de ani, cercetătorii au explorat conexiunii privind pierderea memoriei şi incapacitatea de a identifica anumite mirosuri. Bulbul olfactiv (ce are rolul de simţ al mirosului) şi cortexul coronar (ce are rolul de identificare a tipului de miros) sunt printre primele structuri ale creierului afectate de boală,” adaugă cercetătoarea. 

Testul simţului mirosului ar putea fi utilizat pentru identificarea bolii înaintea apariţiei simptomelor, acestea putând fi reduse înainte să apară. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase