Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un detaliu surprinzător cu privire la interacţiunea între planeta Marte şi particulele solare

Cercetătorii au descoperit un detaliu surprinzător cu privire la interacţiunea între planeta Marte şi particulele solare

Cercetătorii au descoperit un detaliu surprinzător cu privire la interacţiunea între planeta Marte şi particulele solare
Publicat: 29.08.2017
O echipă de cercetători de la Universitatea Lancaster a condus un studiu realizat cu ajutorul datelor de la sonda Mars Express a ESA, care aruncă o nouă lumină asupra interacţiunii între particulele supersonice ale vântului solar şi planeta Marte.

Pe măsură ce particulele energetice ale vântului solar se deplasează prin spaţiul interplanetar, mişcarea lor este modificată de obiectele care se află în calea lor. Savanţii au fost conştienţi de această trăsătură numită şi „arc de şoc”, scrie Science Daily.

Într-o lucrare publicată în Journal of Geophysical Research: Space Physics, cercetătorii au analizat măsurătorile efectuate de ASPERA-3 (Analyser of Space Plasma and EneRgetic Atoms) al Mars Express pe o durate de cinci ani, cea mai mare de până acum.

Savanţii au descoperit că, în general, arcul de şoc este cel mai aproape de aphelion (cel mai îndepărtat punct al planetei faţă de Soare) şi cel mai depărtat de perihelion (cel mai apropiat punct al planetei faţă de Soare).

De asemenea, variaţiile în distanţele arcului de şoc al planetei pot fi corelate şi cu schimbările anuale în cantitatea de praf a atmosferei marţiene. Sezonul furtunilor de nisip de pe Marte au loc în jurul perihelionului, unde planeta este mai caldă şi primeşte mai multă radiaţie solară.

„S-a arătat în studiile precedente că aceste furtuni interacţionează cu atmosfera superioară şi cu ionosfera, astfel poate exista o legătură între furtuni şi locaţia arcului de şoc”, a precizat Benjamin Hall, conducătorul acestui studiu şi cercetător la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta

Visul va deveni realitate. NASA va trimite oameni pe Marte

Cercetătorii au găsit dovezi conform cărora pe Marte au fost 2 miliarde de ani de activitate vulcanică

NASA nu poate transporta omenirea pe Marte, din lipsă de fonduri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase