Home » Știință » Descoperire cu implicaţii majore: acum putem citi ceasul biologic al celulelor care ne spune cât mai au de trăit

Descoperire cu implicaţii majore: acum putem citi ceasul biologic al celulelor care ne spune cât mai au de trăit

Descoperire cu implicaţii majore: acum putem citi ceasul biologic al celulelor care ne spune cât mai au de trăit
Publicat: 16.09.2017
Studiul realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea New York a stabilit o metodă prin care se poate observa stadiul în care o celulă vie se află.

Înainte, astfel de măsurători se puteau realiza numai în cazul celulelor moarte, scrie Science Alert.

Studiul a avut în vedere schimbarea formei şi dimensiunii nucleului pe durata vieţii unei celule, pe care savanţii le-au observat cu ajutorul unui microscop de ultimă generaţie, observând astfel o „pâlpâire” a învelişului nucleului, nedetectată până acum şi care are loc pe parcursul a doar câteva secunde.

S-a observat că amplitudinea fluctuaţiei scade pe măsura îmbătrânirii celulei.

Aceste schimbări pot reprezenta un ceas intern, iar savanţii pot efectua măsurători pentru a cunoaşte stadiul unei celule vii.

Cu ajutorul acestei cunoaşteri, cercetătorii pot înţelege mai bine procesele de bază ale biologiei umane, ceea ce la rândul său va ajuta la îmbunătăţirea cunoaşterii cu privire la celulele bolnave.

„Ştim că erorile structurale şi funcţionale ale învelişului nucleului duce la un număr mare de condiţii, precum cardiomiopatie, distrofia musculară şi cancerul”, precizează Alexandra Zidovska, autoarea acestui studiu. „Înţelegerea modului în care dimensiunea nucleului se schimbă poate contribui la eforturile de înţelegere a rolului învelişului nuclear în aceste condiţii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reuşită revoluţionară în medicină. Au fost create primele celule ,,nemuritoare” cu ajutorul cărora poate fi produsă o cantitate nelimitată de sânge

Dacă celulele creierului mor, trebuie să faci patru lucruri obligatorii. Sexul e unul dintre ele

Noua tehnică ce ar putea salva bolnavii de LEUCEMIE. Transformarea celulelor stem în celule sanguine

A fost creat neuronul artificial. Este doar o chestiune de timp până când va putea fi implantat pentru a vindeca boli neurologice – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase