Home » Știință » Imagini uimitoare publicate de NASA prezintă locul în care se formează nisipul marţian

Imagini uimitoare publicate de NASA prezintă locul în care se formează nisipul marţian

Publicat: 12.10.2017
Sonda Mars Reconnaissance a observat o regiune de pe Planeta Roşie în care este produs nisipul care duce la formarea dunelor. Prin intermediul unei imagini uimitoare, NASA prezintă sedimentele din apropierea graniţei sudice muntoasă cu cea nordică depresionară. Imaginile prezintă material negru erodat din straturile de rocă aflate într-o depresiune, fapt ce sugerează că nisipul nu a fost transportat în zonă de vânt.

Imaginea a fost realizată prin intermediul camerei MRO şi prezintă urmele lineare din depresiunea imensă care par să alunece. Conform Mail Online, imaginea îi ajută pe specialiştii NASA să afle mai multe informaţii privind procesele care au loc la suprafaţa planetei. 

”Nisipul transportat de vânt este ridicat deasupra suprafeţei planetei apoi acesta se loveşte de sol prin intermediul unui proces numit saltaţie,” explică NASA. În timp ce acest proces se repetă, suprafaţa granulelor de nisip începe să se netezească, în cele din urmă fiind obţinută forma lor sferică. În timp, procesul distruge complet granulele, dar regiunea observată pe Marte ar putea ajuta la formarea unor noi dune continuu. 

”Faptul că observăm dune de nisip active pe Marte sugerează că acestea sunt înlocuite periodic,” susţine NASA. 

Sursa: NASA

Atunci când iarna de pe Marte este urmată de primăvară, formele de relief acoperite de zăpadă încep să capete formă. Deşi pare familiar având în vedere schimbarea anotimpurilor de pe Pământ, pe Marte zăpada din emisfera nordică nu este realizată din apă, ci din dioxid de carbon. Atunci când gheaţa este expusă luminii solare sunt formate modele uimitoare. 

O imagine publicată recent de NASA prezintă aceste forme şi modul în care gheaţa, nisipul şi gazele interacţionează pentru formarea modelului ondulat. Imaginea a fost realizată pe 21 mai 2017, în acea perioadă, în atmosfera nordică începea sezonul primăverii. Imaginea prezintă formele denumite ”ejecta” care reprezintă de fapt materialele rezultate la suprafaţă după un impact. Culorile diferite relevă existenţa diferitelor roci şi minerale, inclusiv olivină şi piroxen. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase