Home » Știință » VIDEO. O inovaţie aduce roboţii lichizi metalici cu un pas mai aproape

VIDEO. O inovaţie aduce roboţii lichizi metalici cu un pas mai aproape

Publicat: 22.10.2017
Savanţii de la Universitatea Sussex şi de la Universitatea Swansea din Marea Britanie au inventat o metodă de a modela metalul lichid în diferite forme 2D, precum litere şi inimi.

Echipa susţine că studiul poate aduce o nouă clasă „extrem de promiţătoare” de materiale care pot fi programate pentru a-şi schimba forma. Astfel, există o nouă posibilitate pentru „robotică moale” şi materiale care îşi pot schimba forma, scrie phys.org.

Totuşi, cyborg-ul din Terminator 2 care putea să devină lichid şi să imite înfăţişarea altor persoane cu care avea contact este ceva ce ţine de viitorul îndepărtat, înctrucât crearea de forme tridimensionale este încă imposibilă.

Aplicaţiile imediate includ plăci cu circuite reprogramabile şi cerneală conductibilă.

„Aceasta este o nouă clasă de materiale programabile într-o stare lichidă care se pot transforma în mod dinamic de la o formă simplă de picătură la multe forme geometrice mai complexe într-o manieră controlată”, a precizat Yutaka Tokuda, cercetător la Universitatea Sussex.

Câmpurile electrice folosite pentru a crea forma lichidului sunt create de un computer, ceea ce înseamnă că poziţia şi forma metalului lichid poate fi programat şi controlat dinamic.

„Metalele lichide sunt o clasă promiţătoare de materiale pentru diferite aplicaţii; proprietăţile lor unice includ  tensiune superficială controlată de voltaj, conductivitate ridicată în starea lichidă şi tranziţia lichid-solid la temperatura camerei”, a precizat Sriram Subramanian, directorul laboratorului INTERACT de la Universitatea Sussex.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au găsit o proprietate neaşteptată într-un metal lichid. Poate REVOLUŢIONA ingineria materialelor

Neil Harbisson, primul cyborg oficial din lume va veni în premieră în România

În viitor, toţi oamenii vor deveni cyborgi. Iată 6 transformări corporale la care am putea apela în următorii 10 ani

„Pielea electronică”, diagnostic şi tratament într-un dispozitiv de ultimă generaţie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase