Home » Știință » Cei mai mici roboţi din lume au primit noi abilităţi. Deşi cântăresc doar 175 de miligrame au capacităţi uimitoare

Cei mai mici roboţi din lume au primit noi abilităţi. Deşi cântăresc doar 175 de miligrame au capacităţi uimitoare

Cei mai mici roboţi din lume au primit noi abilităţi. Deşi cântăresc doar 175 de miligrame au capacităţi uimitoare
Publicat: 30.10.2017
Roboţii-albină proiectaţi de Universitatea Harvard au evoluat considerabil în ultimii ani. Prima oară, proiectul RoboBee a fost prezentat în 2013, pe atunci aceştia puteau doar să decoleze şi să zboare. De atunci au fost modificaţi pentru a se putea lipi de orice tip de suprafaţă, pot înota, iar în prezent acestora le-a fost oferită abilitatea de a scufunda şi de a ieşi la suprafaţă din apă.

Pentru oamenii ieşitul din apă este relativ simplu, însă este o procedură extrem de dificilă pentru orice tip de insectă. Conform The Verge, RoboBee cântăreşte aproximativ 175 de miligrame, iar tensiunea de la suprafaţă este de 10 ori mai grea decât greutatea robotului şi de trei ori mai puternică decât capacitatea sa de propulsie. 

 ”Forţa de la suprafaţă este precum un perete impenetrabil,” a declarat profesorul şi inginerul Robert Wood, din cadrul Harvard. 

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii de la Harvard au amplasat robotului o mică rachetă cu combustibil ce îi conferă forţa necesară pentru a sparge tensiunea de suprafaţă a apei. Gazul se află într-o încăpere a robotului, iar propulsia are loc prin intermediul unei mici scântei. 

Sistemul utilizează chiar apa pentru a se alimenta. O pereche de plăci electrolitice transformă lichidul în oxihidrogen, un gaz extrem de inflamabil. Pentru a putea fi implementat întregul echipament, RoboBee a trebui să fie reproiectat, o componentă centrală pentru depozitarea gazului fiind adăugat. Deşi robotul poate în prezent să zboare, să aterizeze pe apă, acesta nu poate fi controlat de la distanţă, momentan neavând o funcţie clară, însă specialiştii ar dori să îl utilizeze în viitor pentru polenizarea culturilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase