Home » Știință » Geneticienii au reuşit să creeze un instrument pentru modificarea ARN-ului. Metoda este temporală şi mult mai sigură

Geneticienii au reuşit să creeze un instrument pentru modificarea ARN-ului. Metoda este temporală şi mult mai sigură

Geneticienii au reuşit să creeze un instrument pentru modificarea ARN-ului. Metoda este temporală şi mult mai sigură
Publicat: 31.10.2017
Puternica unealtă de modificare genetică CRISPR a devenit cunocută după ce specialiştii au reuşit să o utilizeze pentru modificarea ADN-ului. Într-o zi tehnica ar putea fi utilizată pentru transformare modului în care tratăm cancerul şi alte boli mortale. Însă, în prezent, specialiştii au creat o nouă versiune a CRISP are poate detecta şi modifica ARN-ul.

Noul instrument descris în cadrul unui studiu publicat în revista Science oferă nenumărate avantaje, de exemplu modificările realizate cu ajutorul ei nu sunt permanente, fapt ce face ca tehica să fie mult mai sigură. The Verge notează cercetătorii au arătat că noul instrument  REPAIR, poate modifica eficent celulele umane. În viitor ar putea fi utilizat pentru tratarea bolilor, precum şi pentru înţelegerea rolului ARN-ului în cadrul evoluţiei acestor boli. 

”Este un nou intrument în trusa cu scule,” a declarat Mitchell O’Connell, profesor din cadrul Departamentului de Biochimie al Universităţii Rochester. ”Este precum dezvoltarea unei noi tehnologii care îţi permite să observi aspecte necunoscute anterior,” adaugă el. 

Intrumentul CRISPR permite îndepărtarea unor bucăţi de ADN. Însă există diferite tipuri de instrumente CRISPR, cea mai cunoscută fiind CRISPR-Cas9. Însă cea utilizată în studiul prezent poartă denumirea de CRISPR-Cas13. Astfel că instrumentul detectează un alt tip de molecule importante ARN-ul. În majoritatea cazurilor, ARN-ul ajută la formarea proteinelor din ADN. Proteinele fiind responsabile pentru dezvoltarea bolilor

Există mai multe avantaje în cazul odificării ARN-ului, susţine specialistul şi coautorul lucrării David Cox. ARN-ul este creat constant şi  reciclat în acelaşi timp în interiorul celulelor, aşadar modificarea ARN-ului nu este permanentă. Astfel că tehnica este mult mai sigură. 

”Modificarea genetică este uimitoare, dar şi foarte riscantă. Însă testarea unei modificări pe ARN este o alternativă mult mai sigură care nu produce schimbări ireversibile,” declară O’Connell. 

Pentru crearea noului instrument denumit REPAIR, cercetătorii au combinat CRISPR-Cas13 cu o proteină denumit ADAR. Astfel enzima Cas13 este programată pentru a identifica un segemtn specific al ARN-ului care ar putea fi asociat unei anumite mutaţii. În cadrul studiului, specialişti au demonstrat că tehnica poate modifica baze specifice ale ARN-ului cu o eficienţă de 20-40%. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase