Home » Știință » Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că matematic este imposibil de a opri îmbătrânirea. ”Este ceva cu care trebuie să avem de-a face ca organisme multicelulare”

Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că matematic este imposibil de a opri îmbătrânirea. ”Este ceva cu care trebuie să avem de-a face ca organisme multicelulare”

Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că matematic este imposibil de a opri îmbătrânirea. ”Este ceva cu care trebuie să avem de-a face ca organisme multicelulare”
Publicat: 01.11.2017
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona (UA) au precizat, în cadrul unui nou studiu, că încercările de a opri îmbătrânirea sunt zadarnice. Savanţii prezintă o ecuaţie matematică care exprimă că îmbătrânirea este o „proprietate intrinsecă a fiinţelor multicelulare”.

Noul studiu a avut în vedere ideea conform căreia, din punct de vedere matematic, este imposibilă oprirea îmbătrânirii în organismele multicelulare precum oamenii, relatează Science Daily.

„Îmbătrânirea este inevitabilă. Nu există o cale logică, teoretică şi matematică de scăpare”, a precizat Joanna Masel, profesoară de ecologie şi biologie la UA.

Studiul a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Înţelegerea curentă a evoluţiei îmbătrânitului lasă posibilitatea conform căreia degradarea unui organism poate fi oprită numai dacă ştiinţa găseşte o cale de a face perfectă selecţia între organisme. O cale de a realiza acest lucru ar fi de a folosi competiţie între celule, pentru a le elimina pe cele slabe asociate cu îmbătrânirea şi păstrarea celorlalte. Totuşi, soluţia nu este atât de simplă.

Masel şi Paul Nelson au arătat că, chiar şi dacă selecţia naturală ar fi fost perfectă, îmbătrânirea tot apărea, întrucât celulele canceroase, care apar odată cu înaintarea în vârstă, ar „trişa” în competiţie. Cercetătorii se referă la tendinţa celulelor canceroase de a creşte în număr pe măsură ce organismul ar slăbi. Altfel spus, dacă se încearcă eliminarea celulelor slabe, celulele canceroase ar prolifera. Reversul este la fel de nesatisfăcător: dacă s-ar elimina celulele canceroase, cele încete şi ineficiente ar prolifera.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că indiferent ce metodă ar fi întreprinsă, îmbătrânirea rămâne o trăsătură intrinsecă a organismelor multicelulare, care nu a fost eliminată nici măcar de evoluţia care a avut loc de-a lungul milioanelor de ani; iar aşa cum precizează şi Nelson, „este ceva cu care trebuie să avem de-a face ca fiinţe multicelulare”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au creat ghidul anti-îmbătrânire

O descoperire revoluţionară poate duce la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la tratarea demenţei

Cercetătorii au descoperit întâmplător enzima care provoacă îmbătrânirea pielii

Savanţii au reuşit să oprească îmbătrânirea celulelor cu ajutorul unei tehnici revoluţionare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase