Home » Știință » Un nou studiu rescrie ce ştiam despre inteligenţă: abilităţile vizuale nu sunt legate de un IQ mai mare

Un nou studiu rescrie ce ştiam despre inteligenţă: abilităţile vizuale nu sunt legate de un IQ mai mare

Publicat: 21.11.2017
Cercetătorii americani de la Universitatea Vanderbilt au descoperit că abilităţile vizuale ale indivizilor variază mai mult decât se credea anterior şi nu există o legătură cu un coeficient de inteligenţă mai ridicat.

Altfel spus, inteligenţa vizuală nu are nimic de-a face cu a fi inteligent sau a avea un IQ mare, conform studiului publicat în jurnalul Cognition.

Cercetătorii au găsit că inteligenţa nu garantează abilitatea unei persoane de a învăţa noi deprinderi, precum interpretarea radiografiilor sau monitorizarea pe radar a unui avion, scrie The Independent.

În schimb, abilităţile vizuale pot fi măsurate ca o abilitate separată şi nu sunt asociate cu intelectul general.

„Multe persoane cred că sunt inteligente dacă sunt capabile să identifice vizual obiecte”, a precizat Isabel Gauthier, autoarea acestui studiu.

Studiile precedente au arătat că există legături între abilităţile vizuale şi inteligenţă, dar cercetătorii studiului recent au dorit să vadă cum aceste abilităţi variază în funcţie de indivizi.

„Este uimitor pentru că performanţa în abilităţile cognitive este întotdeauna asociată cu inteligenţa generală. Sugerează că putem învăţa ceva nou despre oameni utilizând aceste teste, dincolo de abilităţile pe care ştim deja să le măsurăm”, a adăugat cercetătoarea.

Utilizând figuri generate de calculator, Gauthier a efectuat o serie de teste cu ajutorul a mai mult de 2.000 de participanţi.

Afişând şase figuri ţintă în seturi de câte trei, fiecare set conţinea o figură ţintă şi două necunoscute. Participanţii erau rugaţi să aleagă figurile cunoscute.

Testele au confirmat că diferenţele între abilităţile vizuale sunt mai mari decât s-a crezut anterior.

„Multe hobby-uri şi job-uri depind de abilităţile sociale. Întrucât sunt independente de inteligenţa generală, următorul pas este de a explora modul în care putem folosi aceste teste în aplicaţiile din lumea reală, unde performanţa nu putea fi prezisă înainte”, a conchis cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu ajunge la o concluzie surprinzătoare: personalitatea are un impact mai mare asupra succesului decât inteligenţa

Adevărul despre coeficientul de inteligenţă. Cum putem deveni mai deştepţi?

Inteligenţa nu e suficientă pentru testele de IQ. E nevoie şi de motivaţie!

5 lucruri pe care le fac oamenii care au o inteligenţă emoţională dezvoltată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase