Home » Știință » Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”

Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”

Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”
Publicat: 27.11.2017
Cu mult timp înainte ca Luna să fie acoperită de o crustă solidă plină de cratere, precum cea pe care o ştim în prezent, era acoperită de un ocean imens de lavă şi magmă.

În prezent, cercetătorii susţin că Luna a fost ”complet topită”  în primii ani ai existenţei sale şi a rămas sub această formă până când rocile au plutit la suprafaţă, unde s-au răcit. Conform Mail Online, teoria propusă sugerează că scoarţa Lunii este compusă dintr-un singur material, fiind ”pură”. 

Studiul sugerează că un anumit eveniment a dus la înlocuirea vechii scoarţe cu una nouă realizată din plagioclaze. Procesul a fost recreat în laborator de către cercetătorii din cadrul Universităţii din Texas. Mai multe studii au dezvăluit că Luna este compusă în proporţie de 98% din plagioclaz (minerale din clasa feldspaţiilor de culoare albă, cenuşie sau albăstruie). 

Pentru obţinerea acestui tip de puritate, oceanul de magmă ar fi trebuit să abă o vâscozitate specifică pentru a permite ca mineralele să se separe unul de celălalt. Conform echipei,  temperatura Lunii a scăzut relativ repede în momentul formării scoarţei. ”Este incredibil să realizeze că un corp atât de mare precum Luna a fost topit în totalitate,” afirmă Nick Dygert, profesor din cadrul Uniersităţii din Tennesee. 

În cadrul testelor de laborator s-a descoperit că magma de pe Lună avea o vâscozitate scăzută care a permis plagioclazului să plutească la suprafaţă. Studiul oferă astfel detalii cu privire la  un alt proces ce l-a urmat pe cel iniţial, care a dus la obţinerea ”purităţii” observate pe satelitul natural din prezent. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase