Home » Știință » Savanţii au creat nanoparticule biodegradabile care pot trata leziunile la coloană. ”Noul tratament este neobişnuit”

Savanţii au creat nanoparticule biodegradabile care pot trata leziunile la coloană. ”Noul tratament este neobişnuit”

Savanţii au creat nanoparticule biodegradabile care pot trata leziunile la coloană. ”Noul tratament este neobişnuit”
Publicat: 20.12.2017
După o leziune la coloana vertebrală, apar răni secundare provocate de inflamaţie şi de cicatrizări, care inhibă abilitatea sistemului nervos de a se repara. De aceea, un material biodegradabil alcătuit din nanoparticule injectat după apariţia unei leziuni care inhibă aceste procese poate fi o soluţie utilă în tratamentele viitoare ale clinicilor.

Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine au realizat experimente pe şoareci, unde i-au injectat cu aceste nanoparticule, scrie Daily Accord.

Savanţii au observat că şoarecii s-au refăcut mai repede după o leziune decât grupul de control.

„Nu este un remediu. Tot rămâne leziunea iniţială, dar am putut preveni rănile secundare”, a precizat Jack Kessler, profesor de neurologie şi co-autor al studiului. „Este un potenţial tratament interesant. Credem cu tărie că poate fi folosit în medicină”, a adăugat acesta.

Este nevoie de mai multe studii pentru a confirma siguranţa nanoparticulelor, deşi savanţii nu au observat până acum niciun semn de toxicitate.

Nanoparticulele funcţionează prin ataşarea la celulele care cauzează inflamaţia şi le redirecţionează către splină. Particulele sunt constituite din PGLA (Poly Lactic-co-Glycolic Acid), o substanţă biocompatibilă care este deja aprobată de FDA (Food and Drug Administration) pentru utilizarea în suturi reabsorbante.

„Noul tratament este neobişnuit întrucât are potenţialul de a fi transferat direct la utilizarea pe oameni”, a afirmat Kessler. „Tot ce trebuie să facem este să-l injectăm în sânge. Nu necesită intervenţie chirurgicală sau altă intervenţie laborioasă”.

De asemenea, nanoparticulele sunt foarte stabile şi pot fi ţinute în seringi. „Un paramedic la locul accidentului poate administra imediat această injecţie”, a menţionat cercetătorul.

Spre deosebire de alte metode care încearcă să oprească inflamaţia, noul tratament nu afectează şi celulele benefice care încearcă să repare leziunea.

Lucrarea a fost publicată în Neurobiology of Disease.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O familie din Italia nu simte deloc durerea, nici măcar leziuni severe precum fracturi

Un nou medicament ar putea repara leziunile de pe creier produse de accidentele vasculare cerebrale

Medicamente care tratează afecţiuni comune ar putea întârzia recuperarea în urma unor leziuni cerebrale

Boala sexuală care provoacă cicatrici genitale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase