Home » Știință » Noi dovezi că fracturarea hidraulică este printre cele mai dăunătoare forme de producere a energiei

Noi dovezi că fracturarea hidraulică este printre cele mai dăunătoare forme de producere a energiei

Noi dovezi că fracturarea hidraulică este printre cele mai dăunătoare forme de producere a energiei
Publicat: 22.01.2018
Studiul realizat de un grup de cercetători britanici de la Universitatea Manchester a implicat examinarea efectelor a nouă industrii de producere a energiei din punctul de vedere al impactului ecologic, economic şi din punctul de vedere al sustenabilităţii sociale.

Fracturarea hidraulică sau fracking-ul este un proces controversat prin care o soluţie formată din apă sub presiune, nisip şi chimicale este injectată în formaţiunile care conţin hidrocarburi (gaze de şist) pentru a le crăpa, ceea ce permite exploatarea resursei, scrie Futurism.

Pentru a determina impactul potenţial al fracking-ului în Marea Britanie, cercetătorii l-au clasat alături de alte surse de energie, precum cărbunele, vântul şi lumina solară, în funcţie de factorii de mediu, economici şi de sustenabilitate socială. Dintre cele nou surse examinate, savanţii au găsit că fracturarea hidraulică ocupă locul şapte din nouă în sustenabilitate.

Pentru a ajunge la sustenabilitatea resurselor din topul clasamentului, precum energia solară şi cea eoliană, ar trebui o reducere de 329 de ori în impactul asupra mediului, conform cercetătorilor.

De asemenea, specialiştii susţin că multe studii cu privire la fracking se concentrează doar pe aspectele ce ţin de mediu şi au avut loc în principal în Statele Unite. Aceştia susţin că factorii socio-economici sunt deseori neglijaţi, iar studiul lor este primul care să înglobeze şi aceste aspecte, alături de cele ce ţin de impactul asupra mediului.

„(Studiul) ne permite să evaluăm sustenabilitatea generală decât să ne concentrăm pe probleme singulare, precum poluarea apei, traficul şi zgomotul care au dominat dezbaterile de până acum”, a precizat Adisa Azapagic, profesor la Universitatea Manchester şi un autor al studiului.

Unele state au interzis fracturarea hidraulică şi doar Statele Unite foloseşte la scară mare această tehnică de extracţie a hidrocarburii. Probabil studiul britanicilor vor deschide un nou drum pentru studii similare şi în SUA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu dezvăluie că pericolele fracturării hidraulice sunt mai mari decât s-a crezut până acum

Ce este fracturarea hidraulică, tehnica de exploatare a gazelor de şist – VIDEO

Semnal de alarmă: ambalajele acestor alimente sunt extrem de nocive

De ce există plumb în benzină?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase